Naslovna Politika Milovanović: Intezitet plasiranja lažnih vesti pojačava izostanak kaznene politike i uređenosti sistema u društvu

Milovanović: Intezitet plasiranja lažnih vesti pojačava izostanak kaznene politike i uređenosti sistema u društvu

4 min read
0
357
Miloš Milovanović

Beograd, 11. oktobar 2018. – Lažne vesti su doživele eskalaciju i dominaciju i mogu da proizvedu materijalnu i emotivnu štetu ili čak ugroze nečiji život, izjavio je FoNetu producent i prezenter televizije N1 Miloš Milovanović.

On je, u okviru serijala razgovora Press Extra, novinarki Sandri Krstanović Živković rekao da je danas, s obzirom na revoluciju u poimanju onoga šta su mediji, vrlo lako plasirati neku informaciju i pretvoriti je u vest.

Prema oceni Milovanovića, novinari su prinuđeni da budu brzi, informativni, dinamični i zanimljivi, pa se često "upecaju" na neku neproverenu informaciju, misleći da je to vest.

Ako izvor nije pouzdan ili vest nije proverena, onda smo u problemu, jer možda iza toga stoji namera da se pažnja skrene sa nečega i obrati na nešto drugo ili da se neko pojedinačno diskredituje, objasnio je Milovanović.

On smatra da danas prolaze apsolutno sve informacije, uveren da su tome, pored tradicionalnih medija, doprinele i društvene mreže koje su mnogima gotovo isključivo jedini način informisanja.

Izostanak kaznene politike i uređenosti sistema u društvu, prema stavu Milovanovića, pojačali su intezitet plasiranja lažnih vesti.

Zato je izuzetno važno da novinari budu profesionalni i etični u izveštavanju, posebno što u redakcije dolaze najrazličitije informacije.

Bombastične vesti često mogu biti ili najava neke kataklizme i zaista velike priče ili potpuno pogrešan nagoveštaj da bi se neko doveo u zabludu, predočio je Milovanović.

Saniranje štete i popravljanje svega što je plasirano kao lažna vest, kako je napomenuo, traje neuporedivo duže od vremena koje je potrebno da se to plasira.

Utoliko posledice mogu biti razorne, naglasio je Milovanović i upozorio da lažne vesti i njihovo širenje mogu da proizvedu materijalnu i emotivnu štetu ili čak ugroze nečiji život.

Informisanje javnosti je korisno, ali samo pod pretpostavkom da onaj ko plasira vest ima savest prema sebi i prema svojoj okolini i da je to što plasira zaista tačno i ispravno, zaključio je Milovanović.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Građanski front osuđuje saslušavanje i medijsku hajku protiv Jove Bakića

Beograd, 15. jun 2019. – Građanski front osudio je policijsko saslušavanje sociologa…