Naslovna Vesti Srbija Minić: Opravdana sumnja u motive, ciljeve i osnov akcije države prema organizacijama civilnog društva i medijima

Minić: Opravdana sumnja u motive, ciljeve i osnov akcije države prema organizacijama civilnog društva i medijima

3 minuta za čitanje
0
366
Jelica Minić

Beograd, 28. jul 2020. – Država ima pravo da kontroliše finansijske transakcije, ali se  postavlja pitanje principa i cilja ove organizovane akcije države preko Uprave za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma, ocenila je za FoNet predsednica Evropkog pokreta u Srbiji Jelica Minić.

Ona je istakla da se 20 pojedinaca i 37 organizacija civilnog društva i medija sumnjiče za organizvani kriminal i učešće u finansiranju transakcija organizovanog kriminala i terorizma, a nikome nije jasno, niti im je dostavljeno na osnovu čega se ta akcija pokreće.

Zašto baš u ovom trenutku, zašto taj uzorak veoma uglednih institucija, organizacija civilnog društva i medijskih organizacija? To su organizacije koje neguju društveni dijalog, bore se za drugačije mišljenje i imaju vrlo jasna stav o društvenim procesima“, ukazala je Minić.

Opravdano se može sumnjati u motive pokretanje postupka, naglasila je ona i istakla da Evropski pokret u Srbiji nikada do sada nije bio predmet takvog ispitivanja, niti su dobili bilo kakvo obaveštenje.

Na pitanje smatra li da je ispitivanje bankarskih transakcija sprovedeno zbog islkrene sumnje u pranje novca ili iz drugih razloga, Minić je ocenila da je teško zamisliv razlog da se istraga pokreće zbog pranja novca, imajući u vidu reputaciju organizacija koje se proveravaju.

Mnoge od njih se bave pitanjima vladavine prava, ljudskim pravima, demokratijom, poštovanjem i ta sumnja protivreči samoj prirodi organizacija, predočila je Minić.

Ta “zabava za tabloide” nije naivna, jer su mnoge organizacije imale problem i bile ugašene zato što je država sprovodila pritisak, istakla je ona, podsećajući na primer Južnih vesti ili tužbe protiv lista Danas.

Ovo je dobro targetirano i mislim da organizacije smetaju politički, a ne zakonski“, zaključila je Minić.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Srbija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Srbija i dalje u kategoriji hibridnih režima

Vašington, 28. april 2021. – Napadi na demokratske institucije šire se brže nego ika…