Naslovna Civilno društvo Ministar Nedimović da prestane da ignoriše zahteve udruženja za zaštitu životinja

Ministar Nedimović da prestane da ignoriše zahteve udruženja za zaštitu životinja

5 minuta za čitanje
0
1,478
Pas i mačka

Beograd, 19. avgust 2017. (Link plus) – Udruženje Link plus iz Beograda, upozorilo je, povodom obeležavanja Međunarodnog dana napuštenih životinja, da Srbija obeležava ovaj dan u znaku “surovih zločina i stradanja napuštenih pasa i mačaka”, iako su pre više godina usvojeni potrebni zakoni koji bi to treblo da spreče.

Udruženje je povodom obeležavanja ovog dana uputilo dopis ministru poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislavu Nedimoviću, u kojem se navodi da je za takvo stanje odgovorna Uprava za veterinu ministarstva koje vodi.

U dopisu se navodi da je prošlo 12 godina od usvajanja Zakona o veterinarstvu i osam godina od usvajanja Zakona o dobrobiti životinja, a da su ulice i dalje “preplavljene psima i mačkama neodgovornih vlasnika koje niko ne kontroliše”.

Udruženje je podsetilo ministra Nedimovića da je Zakon o veterinarstvu propisao još 2005. godine obavezu lokalne samouprave da osnuje zoohigijensku službu koja bi trebalo “humano da zbrinjava napuštene pse i mačake”, ali da je ona do sada osnovana u svega nekoliko desetina lokalnih samouprava.

Navodi se da je dodatni problem to što se populacija napuštenih pasa i mačaka koje žive na ulici posmatra kao problem koji je na ulici i nastao, i što se koristi “praksa ubijanja životinja koja se pokazala kao najneefikasniji metod”.

Zašto danas, 2017. godine, ponovo moramo da se borimo protiv zalaganja nekompetentnih državnih službenika koji žele da iskoriste najavljene izmene zakona za legalizaciju ubijanja napuštenih kućnih ljubimaca“, zapitali su ministra iz udruženja Link plus.

Dodaje se i da su vlasnici i odgajivači pasa i mačaka već godinama u obavezi da životinje trajno obeleže mikročipom, ali da do danas nije stvoren mehanizam kontrole sprovođenja ovih zakonskih odredbi.

Upozorili su da su zabeleženi i napadi vlasničkih pasa na ljude, čak i sa smrtnim ishodom, ali da ni to nije bio dovoljno jak signal Upravi za veterinu da mora da počne da primenjuje i unapređuje zakone u svojoj nadležnosti.

Zašto je Uprava za veterinu jedini deo državne uprave u kojem nema rezultata i koji ne može da se snađe u procesu reformi“, piše u dopisu poslatom ministarstvu.

Link plus je zatražio da ministar Nedimović prestane da ignoriše dopise ove vrste koje su slale i druge organizacije, te da uzme u obzir sve argumente i dokaze koji su do sada dostavljeni, kao i da “prihvati ponuđenu pomoć u izradi budućih kvalitetnih propisa”.

Međunarodni dan životinja beskućnika (International Homeless Animals Day) svake godine se obeležava treće subote u avgustu mesecu, a organizacije tada upozoravaju na patnju napuštenih životinja i apeluju na vlasnike kućnih ljubimaca da ih obeležavaju i sterilišu umesto što ih izbacuju na ulicu.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Matić: U Srbiji donirano više od 90 miliona evra za opšte dobro

Beograd, 30. 09. 2021. – Direktor Srpskog filantropskog foruma Veran Matić ukazao je…