Naslovna Društvo Ministarstvo kulture: ”Informer” nije prekršio zakon

Ministarstvo kulture: ”Informer” nije prekršio zakon

4 minuta za čitanje
0
580

Ministarstvo kulture i informisanja poslalo je dopis Mreži za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK u kojem je navelo da dneveni list „Informer“ nije prekršio Zakon o javnom informisanju kada je pisao o glavnom uredniku KRIK-a Stevanu Dojčinoviću.

Komisija Ministarstva je nakon pregleda tekstova „Mafija udara na porodicu Vučić“ i „Sado-mazo francuski špijun“ koji su sredinom marta objavljeni u dnevnom listu „Informer“, utvrdila da nije prekršen Zakon o javnom informisanju i medijima.

U ovim tekstovima provladin tabloid „Informer“ je otvoreno vređao i klevetao urednika KRIK-a, optužviši ga da je „lažni novinar“, „zapadni špijun“, „saradnik mafije“, „sadomazohista“ i „medijski terorista“.

„Informer“ je objavio i detalje o tome da redakcija KRIK-a istražuje imovinu premijera Srbije Aleksandra Vučića, šta je sakupljeno tokom istraživanja, naslov teksta koji još nije bio objavljen, čak i sadržinu razgovora koje je urednik KRIK-a vodio sa kolegom iz druge redakcije. Urednik KRIK-a veruje da je ove informacije sakupila obaveštajna agencija prateći i prisluškujući novinare, a da su onda dostavljeni „Informeru“.

Kampanju koju je „Informer“ vodio protiv KRIK-a osudila su novinarska udruženja, nevladine organizacije kao i brojni mediji u Srbiji i inostranstvu.

Komisija za žalbe Saveta za štampu donela je odluku da je provladin tabloid „Informer“ prekršio Kodeks novinara Srbije u tekstovima, a urednik KRIK-a je tužio ovaj list.

Ministar kulture Ivan Tasovac je izjavio da će ministarstvo reagovati ukoliko se utvrdi da je bilo povrede Zakona o informisanju povodom napada „Informera“ na KRIK.

„To postoji kao pravilo za sve medije u Srbiji, jer svi moraju da poštuju ista pravila“, rekao je tada Tasovac.

Ministarstvo je juče obavestilo KRIK da je utvrdilo da „Informer“ nije prekršio zakon, ali novinarima nije moglo da dostavi tu odluku u pisanoj formi jer, kako navode, ona ne postoji.

Autor: Pavle Petrović, Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK)

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Otvorena vrata pravosuđa: O upotrebi društvenih mreža tokom vanrednog stanja

 Beograd, 30. mart 2020. – Moram da priznam da osećam određeno uzbuđenje zbog progla…