Naslovna Vesti Srbija Ministarstvo kulture usvojilo prioritete razvoja kulture od 2021. do 2025. godine

Ministarstvo kulture usvojilo prioritete razvoja kulture od 2021. do 2025. godine

2 minuta za čitanje
0
238
Ministarstvo kulture i informisanja

Beograd, 20. januar 2021. – Usvojeni su strateški prioriteti razvoja kulture Republike Srbije od 2021. do 2025. godine, koje je Ministarstvo kulture i informisanja definisalo, gde se prepoznaje 20 tačaka prioriteta kulturne politike koje zahtevaju posebnu pažnju, saopšteno je iz Ministarstva.

Ostvarenje ovih prioriteta, uz pravo rukovođenje i jasne faze, značajno će poboljšati kulturnu sliku Srbije, kaže se u saopštenju.

Glavni stubovi razvoja odnose se na budžet za kulturu, očuvanje kulturno-istorijskog nasleđa, decentralizaciju kulturne produkcije u Srbiji, uvođenje umetnosti i kulture u škole, obrazovanje i učešće u kulturnim programima, kulturnu diplomatiju, pokretanje i nastavljanje velikih projekata.

 Takođe razvoj kulture se odnosi i na izgradnju važnih objekata, poreske podsticaje za ulaganja u kulturu, ekonomsku dimenziju kulture, digitalizaciju, razvoj kulturnog turizma, unapređenje položaja samostalnih umetnika, kulturnih radnika i strukovnih udruženja umetnika i mnogo toga drugog.

Ovi planovi imaju cilj i osnaživanje svesti o svom kulturnom identitetu kroz utemeljenje u bogatoj tradiciji i savladavanje novih savremenih metoda i tehnologija za njihovo prenošenje.

Ministarstvo kulture i informisanja nastojaće da unapredi povezivanje institucija i saradnju u oblastima kulture, obrazovanja, nauke, privrede i turizma.

U tom svetlu prepoznata je potreba sveobuhvatnog pristupa negovanju kulture sećanja i stvaranju povoljnog okvira za saradnju kulture i naučnih institucija, navedeno je u saopštenju.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Srbija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

BIRODI: Vladavina prava, integritet i javnost – lekovi protiv lične vlasti

Beograd, 20. septembar 2021. – Druga faza međustranačkog dijaloga pod pokroviteljstv…