Naslovna Politika Ministarstvo: Tendenciozne tvrdnje članova radne grupe za izradu medijske strategije tendenciozne

Ministarstvo: Tendenciozne tvrdnje članova radne grupe za izradu medijske strategije tendenciozne

5 min read
0
281
Ministarstvo kulture i informisanja

Beograd, 8. avgust 2018. – Ministarstvo kulture i informisanja osporilo je tvrdnje članova radne grupe na medijskoj strategiji da je ministar Vladan Vukosavljević svojim poslednjim izjavama narušio integritet članova grupe i doveo u pitanje namere Vlade Srbije, i te tvrdnje ocenilo kao "tendenciozne i proizvoljne".

Članovi nove radne grupe za medijsku strategiju naveli su u otvorenom pismu da je Vukosavljević tvrdnjom da će u novoj strategiji možda biti 80 ili 90 odsto onoga što je uradila prethodna radna grupa "unapred obesmislio napore članova novoformirane grupe" koji pokušavaju da unaprede okvir za podizanje nivoa medijskih sloboda i slobode izražavanja.

Ministarstvo je navelo da je u medijskom nastupu ministra reč bila o pretpostavci, a ne o tvrdnji, "koja može da se pokaže u konačnom ishodištu kao tačna, ali i ne mora".

"Time se svakako ne 'prejudicira' ishod procesa, niti se obesmišljavaju napori, već se iskazuje pretpostavka i jedna od mogućnosti", navodi se u saopštenju i dodaje: "ministrov navod u vezi sa potencijalnim učešćem onoga što je prethodna radna grupa uradila je u domenu pretpostavke i jedino tako se može tumačiti".

Ministarstvo je dodalo da ima jednog člana u radnoj grupi i da učestvuje na konstruktivan način i da "nije u prilici da 'planira', niti 'zadržava' izradu teksta Nacrta Medijske strategije, niti to čini". U saopštenju se dodaje i da Ministarstvo sa optimizmom gleda na rad radne grupe i očekuje da će rad na Medijskoj strategiji biti okončan u predviđenom roku.

"Ministarstvo smatra da se ovakvim navodima i pogrešnom interpretacijom gubi dragoceno vreme u izradi ovako važnog dokumenta, te izražava optimizam da će radna grupa uspešno izraditi tekst Nacrta Medijske strategije 'bez ikakvog ograničenja' i u demokratskoj atmosferi", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je dalje navelo da ohrabruje potpisnike "otvorenog pisma" (nekoliko članova radne grupe) da se "u punom kapacitetu" posvete izradi medijske strategije, "umesto da se bave proizvoljnim interpretacijama i izražavaju bojazan oko stvari koje niti utiču, niti mogu uticati na njihov rad i rezultate rada".

"U suprotnom, mogao bi se steći utisak da je indukovanje nepostojećih kriznih situacija zapravo paravan za nešto drugo", navodi se u saopštenju.

Pismo u kojem su članovi radne grupe premijerki Ani Brnabić izrazili bojazan zbog Vukosavljevićevih izjava uputili su Stojan Marković (Lokal Pres), Vukašin Obradović (NUNS), Dalila Ljubičić (Asocijacija medija), Jelena Kleut (NDNV), Nino Brajović (UNS), Boban Tomić (ANEM) i Tanja Maksić (AOM).

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Presburger: Nesumnjiv politički uticaji i politički pritisci na uređivačku politiku manjinskih medija

Subotica, 22. oktobar 2018. – Mediji u Srbiji nisu potpuno slobodni, a taj zaključak…