Naslovna Politika Evropska unija Mišel: Prvi put pomoć uslovljena poštovanjem vladavine prava

Mišel: Prvi put pomoć uslovljena poštovanjem vladavine prava

2 minuta za čitanje
0
106
Šarl Mišel

Brisel, 21. jul 2020. – Lideri EU prvi put su odlučili da dodelu finansijske pomoći uslove poštovanjem demokratskih vrednosti prema dogovoru o ekonomskom oporavku, izjavio je predsednik Evropskog saveta.

Budžet EU prvi put u istoriji povezuje ciljeve primene mera u borbi protiv klimatskih promena i poštovanje vladavine prava sa dodelom finansijske pomoći“, rekao je Mišel na konferenciji za novinare posle teških pregovora o budžetu i planu ekonomskog oporavka Unije.

Predsednica Evropske komisija izjavila je da je EK predložila instrument koji će preduzimati mere u slučaju kršenja vladavine prava.

Prema njenim rečima, potrebno je zaštiti finansijske interese EU i uvesti strože kontrole raspodele finansijske pomoći i fondova Unija, prenoi AFP.

Prema predloženom instrumentu, svaku meru suspendovanja ili eventualnog smanjenja finansijske pomoći zbog kršenja vladavine prave u nekoj zemlji, treba najpre da odobri većina zemalja članica EU kako bi stupila na snagu.

Mađarska i Poljska su posebno na meti jer je EU protiv njih ranije pokrenula procedure zbog narušavanja evropskih pravnih i demokratskih vrednosti, prenosi Euractiv.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Izveštavanje medija o nasilju prema ženama u Srbiji je senzacionalističko i bez društvenog konteksta

Beograd, 06. avgust 2020. – U polovini izveštaja o nasilju prema ženama mediji su otkrili …