Naslovna Borba protiv korupcije Mito najčešće plaćaju velike kompanije uz znanje uprave

Mito najčešće plaćaju velike kompanije uz znanje uprave

2 minuta za čitanje
0
662
korupcija

Mito uglavnom plaćaju velike kompanije, obično sa znanjem svog rukovodstva, pokazala je nova analiza Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) o troškovima mita i korupcije u međunarodnom poslovanju.

Mito se češće daje i prima u razvijenim nego u zemljama u razvoju a uglavnom se nudi kako bi se dobili ugovori o javnim nabavkama. Najčešće se podmićuju zaposleni u državnim preduzećima i na carini, ali se mito daje i šefovima država i ministrima. U većinu slučajeva podmićivanja umešani su posrednici.

Vrednost mita u slučajevima koje je analizirao OECD dostiže u proseku 10,9% ukupne vrednosti transakcija i 34,5% profita, što odgovara sumi od 13,8 miliona dolara po podmićivanju, objavio je 2. decembra OECD.

Međutim, s obzirom na kompleksnost i skrivenu prirodu koruptivnih transakcija, ta vrednost bez sumnje predstavlja samo "vrh ledenog brega", upozorili su iz OECD.

Mito se uglavnom plaća da bi se dobio ugovor od državne ili kompanije pod kontrolom države u razvijenim zemljama, dok je u zemljama u razvoju to ređi slučaj, i većina davalaca i primalaca mita je iz bogatih zemalja.

Izveštaj o mitu u međunarodnom poslovanju zasnovan je na analizi više od 400 slučajeva zabeleženih širom sveta u kojima su kompanije ili pojedinci iz 41 zemlje potpisnice Konvencije OECD o borbi protiv podmićivanja bili umešani u podmićivanje.

Opširnije na portalu euractiv.rs

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Borba protiv korupcije
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

SELDI: Srbija neefikasna u borbi protiv korupcije

Beograd, 17. maj 2021. – Srbija je, u antikorupcijskom izveštaju mreže organizacija …