Naslovna Politika Mitrović: Medijima u Srbiji je potrebno više solidarnosti

Mitrović: Medijima u Srbiji je potrebno više solidarnosti

6 minuta za čitanje
0
146
Darko Mitrović

Beograd, 22. oktobar 2019.  – Medijska slika u Srbiji danas može da se poredi sa onom u Severnoj Koreji i zemljama gde postoji privid slobode u medijima i privid slobode generalno, ocenio je u izjavi za FoNet voditelj emisije “Mentalno razgibavanje” Darko Mitrović.

Ti kao možeš nešto da kažeš, a u stvari je sve tako lep osmišljeno i zapravo svako pripada nekome”, objašnjava Mitrović u serijalu Presstup.

On medijima u Srbiji daje ocenu nula, a smatra i da je sa približavanjem izbora situacija još gora.

Nezgodno je kada ti pokušavaš da gledaš stvari neutralno i da iz nekog svog ugla daš sud o svemu tome, onda ispadaš protivnik svima”, konstatuje Mitrović.

Kao problem u funkcionisanju srpskih medija on izdvaja spinovanje, ali i to što se, kako je uveren, ne zna ko za koga radi, čiji je koji časopis, čija je koja televizija i ko je šta kupio.

Zasluge” za takvu situaciju u srpskim medijima Mitrović pripisuje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Kako je predočio, “on je doneo sa sobom taj školski primer kako vladati masama kroz medije i društvene mreže”.

Mitrović smatra da je medijima u Srbiji potrebno više solidarnosti i poziva se na primer Rumunije.

Kada je novinarka dobila otkaz bahatošću vlasnika, u znak solidarnosti svi mediji u Rumuniji su stali, svuda je bio mrak”, podsetio je Mitrović.

On je dodao da bi takva vrsta solidarnosti trebalo da postoji i u Srbiji, bez obzira na stavove ili slaganja po političkim pitanjima.

Svi imaju tu priču kako imaju malu decu i ako to ne urade izgubiće posao. E, zato imamo primer predsednika koji se iživljava nad novinarkom televizije Prva, pa on pita nju, on je preuzeo ulogu i novinara i sudije“, ukazao je Mitrović.

On kao problem vidi to što se političari ljute kada im se postavi pitanje i napominje da je upravo posao novinara da postavi pitanje.

Emisija “Mentalno razgibavanje“, koju Mitrović osmišljava i vodi zajedno sa kolegom Markom Stepanovićem, četiri puta je odlazila i vraćala se u etar, a trenutno se emituje na kablovskom kanalu Nova S.

Bilo je raznih pritisaka i skidanja sa programa. Negde je postojala autocenzura, negde je to bila bukvalna cenzura, negde je to bio strah unapred, strah da se nešto ne desi. Posle svega, ja sada nemam bilo kakav zazor, gazimo gore nego ikad i jače nego ikad“, objašnjava Mitrović.

Komentarišući fenomen lažnih vesti, on primećuje da ih ima svuda i da je danas vrlo lako od nekoga napraviti kriminalca ili izdajnika.

Dovoljno je da se pojavi jedna rečenica u nekom režimskom mediju i da se stvori slika o tome da neko mrzi Srbiju, iako on, na primer, samo kritikuje neke društvene anomalije“, ocenio je Mitrović.

On ističe da je i sam žrtva takve atmosfere u medijima i da je okarakterisan kao neprijatelj srpskog naroda zato što se, kako kaže, bavi mentalitetom našeg naroda.

Sve to što pripisuju Mitroviću je “apsolutno netačno, ali to gleda većina ljudi koji imaju samo osnovne pakete TV kanala i nemaju priliku da čuje neku drugu stranu“.

A, možda, čak i da mogu da čuju, ne bi verovali. To postaje problem. Ne znam kako to rešiti”, zaključio je Mitrović.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Bregzit u Velikoj Britaniji pokrenuo najveću promenu pravila o imigraciji

London, 21. februar 2020. – Velika Britanija je objavila nova pravila o imigraciji posle B…