Naslovna Civilno društvo Mladi odrasli bez roditeljskog staranja su ravnopravni članovi društva

Mladi odrasli bez roditeljskog staranja su ravnopravni članovi društva

5 minuta za čitanje
2
1,007
Moj Krug

Beograd, 18. maj 2018. – „Naša ideja je da pomognemo mladima koji napuštaju sistem alternativne zaštite, odnosno domove, prihvatilišta ili hraniteljske porodice, da se lakše osamostale. Mislimo da je ovo efektniji način, jer smo sami prošli kroz slična iskustva. Želimo da pomognemo jednom Marku i jednom Jovanu, jer mnogi od njih ne uspevaju da započnu samostalan život, kada za to dođe trenutak”, kazao je Denis Ćulahović, predsednik udruženja “Moj krug”, na konferenciji u beogradskom Medija centru.

Pomenuto udruženje je prva organizacija koju su osnovali mladi odrasli bez roditeljskog staranja, kako bi pomogli svojim vršnjacima da se lakše suoče sa društvenim izazovima koji ih očekuju.

PR novosnovanog udruženja “Moj krug”, Ilijana Kladar, navodi da će njihov cilj biti da utiču na promenu stava društva o mladima koji su odrasli bez roditeljskog staranja.

Iako nisu imali istu početnu poziciju kao većina njihovih vršnjaka, mladi koji su odrasli u prihvatilištima, domovima, hraniteljskim porodicama su, takođe, ravnopravni članovi zajednice. Oni, isto kao i svi ostali ljudi, mogu biti novinari, učitelji, programeri, direktori“, rekla je Kladar.

Članica Udruženja, Maja Marinković, koja je od svoje sedme godine u hraniteljskoj porodici, smatra da je osnivanje ovakve organizacije od velikog značaja za sve ljude, bez obzira da li su odrastali u porodičnom ili prhvatnom domu.

Mislim da mi možemo najbolje da razumemo potrebe mladih, naročito onih koji su odrastali bez podrške roditelja, jer smo sve njihove probleme osetili na svojoj koži. Želimo da im budemo podrška, kako bi se svako od njih u potpunosti ostvario“, ističe ona i dodaje da udruženje „Moj krug“, čini grupa od dvanaest mladih ljudi, te da je njihova vizija svet u kome svaka mlada osoba ispunjava svoje potencijale i živi budućnost kakvu zaslužuje.

Iako se nije suočavao sa problemima koje imaju njegovi vršnjaci, Dušan Petrović, takođe član ovog Udruženja, smatra da je veoma važno da se u njegov rad uključe sve zainteresovane osobe, bez obzira na društveni status.

Ovde sam da bih se što bolje upoznao sa potrebama ljudi koji se odmalena suočavaju sa nedaćama. Želim da čujem njihova iskustva, kako bi ih kasnije preneo i onima koji nemaju dovoljno informacija o ovoj temi. Zato se i zovemo „Moj krug“, jer ovaj krug treba i može da se širi“, zaključio je Petrović.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Matić: U Srbiji donirano više od 90 miliona evra za opšte dobro

Beograd, 30. 09. 2021. – Direktor Srpskog filantropskog foruma Veran Matić ukazao je…