Naslovna Politika Evropska unija Mladi Šveđani se bave kompjuterima a ne kriminalom

Mladi Šveđani se bave kompjuterima a ne kriminalom

4 minuta za čitanje
0
754
programiranje

Stokholm, 22. jun 2017. – Manje mladih Šveđana nego ranije ima veze sa kriminalom jer vreme provode kod kuće na kompjuterima.

To je jedna od teorija zašto Šveđani stari od 15 do 20 godina manje krše zakon nego devedesetih, na šta ukazuju podaci Švedskog nacionalnog saveta za prevenciju kriminala.

"Za mlade socijalizacija sa drugim mladima ima veliku ulogu jer se najveći deo kriminalnih radnji čini u grupi, u slobodno vreme, često pod uticajem alkohola. Tako da kada mlada osoba promeni navike i socijalizuje se preko društvenih medija i igra igrice kod kuće, to deluje na stopu kriminaliteta", rekao je za portal Lokal profesor kriminologije na Univerzitetu u Stokholmu Felipe Estrada, prenosi Euractiv.

Podaci Saveta pokazuju da je između 1995. i 2015. broj mladih (15-20 godina) osuđenih za kriminal na 100.000 stanovnika smanjen za 40,9%.

U posmatranom periodu su napadi koje su izveli mladi smanjeni za oko 50% a krađe za čak 70%, i 2015. je gonjeno ukupno 19.042 mladih prema 31.058 deset godina ranije.

"Važan faktor je i kontrola dece. S jedne strane roditelji bolje prate decu kada su kod kuće a s druge su više uključeni u njihov život", dodao je Estrada.

Na uticaj tehnologije na ponašanje mladih u Švedskoj ukazalo je i istraživanje koje je pokazalo da društvene mreže utiču na mlade da budu stroži nego ranije kada je reč o potrošnji alkohola. Naime, društvene mreže menjaju prioritete mladih i oni počinju da daju veći značaj tome da bude u dobroj formi.

Promena prioriteta verovatno je takođe doprinela smanjenju kriminala među mladima.

"Mnogi srednjoškolci shvataju da je veoma važno kakvi su u školi jer im dobar uspeh uvećava šanse za studiranje. Život na društvenim mrežama takođe ima kontrolni efekat pošto mladi ljudi žele da se prikažu drugima kao dobri", kaže profesor kriminologije sa stokholmskog univerziteta.

Slični obrasci smanjenja kriminala u grupi mladih i smanjenja konzumiranja alkohola registruju se i u drugim nordijskim zemljama i još nekim državama, poput Holandije.

Međutim, Estrada kaže da uticaj tehnologije na kriminal nije uvek pozitivan i da su potrebna dalja istraživanja u toj oblasti.

"Valja imati na umu da kompjuteri mogu da budu i oruđe za kriminal i da su društvene mreže arena u kojoj se može biti izložen kriminalu", rekao je Estrada dodajući da nije lako direktno povezati sedenje pred ekranom sa smanjenjem stope kriminaliteta.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

UNDP: Privremeni osnovni dohodak može da uspori pandemiju korona virusa

Njujork, 04. avgust 2020. – Momentalno uvođenje privremenog osnovnog dohotka za najs…