Naslovna Civilno društvo Mladi u Srbiji nezadovoljni stanjem u društvu, nezainteresovani za politička dešavanja

Mladi u Srbiji nezadovoljni stanjem u društvu, nezainteresovani za politička dešavanja

4 minuta za čitanje
0
268
mladi

Beograd, 17. jul 2019. – Mlada generacija u Srbiji, uprkos tome što je nezadovoljna stanjem u društvu, nije zainteresovana za politička dešavanja niti je voljna da učestvuje u javnim poslovima, već je, umesto toga, usredsređena na svoj privatni život.

To je zaključak studije o položaju mladih u Srbiji i drugim zemljama regiona.

Interpretacija podataka koju je obavio ekspertski istraživački tim IIC Demostat objavljena je u studiji Fondacije Fridrih Ebert “Mladi u Srbiji 2018/2019” koja je deo regionalnog istraživanja obavljenog u deset zemalja.

Istraživanje je pokazalo da su mladi zabrinuti za budućnost i finansijska pitanja, ali su ujedno i odlučni da, svako za sebe, pronađu put ka boljem životu, a mnogi od njih taj put vide u iseljenju u inostranstvo.

Mladi smatraju da vlada treba da smanji nezaposlenost, iskoreni korupciju i garantuje socijalnu zaštitu i ljudska prava.

Pretvaranje te “liste želja” u jasno definisan politički program je politički zadatak pod okriljem socijalne države i socijaldemokratije, na koje su mladi ljudi veoma prijemčivi, navedeno je u zaključcima studije.

Takva politika je, ocenjuje se u studiji, više tematske nego ideološke prirode, a značajan procenat mladih pripada nekoj vrsti političkih “realista“.

Iskorenjivanje korupcije, pitanje Kosova i evropskih integracija glavne su teme koje iziskuju “velike rezove” i teške odluke, ali mladi su se na neki način tu pozicionirali.

Prihvatanje evropskog identiteta, pozitivno mišljenje o stanju demokratskih vrednosti u Evropskoj uniji i pozitivni efekti procesa pristupanja EU ukazuju na to da bi jasno artikulisana predstava o Evropi pronašla potencijalno pogodno tle među mladim ljudima, kaže se u zaključcima.

Iznad svega je potrebna konzistentnija i sveobuhvatnija sistemska zaštita i promocija demokratskih vrednosti u društvu.

To bi dovelo do većih političkih i ekonomskih postignuća samog sistema, a time i do većeg zadovoljstva mladih institucijama i stanjem demokratije, zaključak je istraživanja.

Premda postoje mnoge razlike među mladima prema sociodemografskim varijablama kao što su pol, društveno-ekonomski položaj i mesto stanovanja, one su manje izražene od sličnosti koje među njima postoje.

Čini se da masovni mediji i internet uspevaju da u velikoj meri ujedine njihove životne vrednosti i mišljenja, navodi se u zaključcima.

Istraživanje na uzorku od 1.121 ispitanika obuhvatio je mlade od 14 do 29 godina u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori, Rumuniji, Srbiji i Sloveniji, prenosi Euractiv.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Apelacioni sud da pošalje jasnu i nedvosmislenu poruku da zločini protiv neistomišljenika ne mogu da ostanu nekažnjeni

Beograd, 06. jul 2020. – Fondacija „Slavko Ćuruvija“ ocenila je da će odluka Apelacionog s…