Naslovna Politika Evropska unija MMF: Evropska ekonomija gubi 1,5% BDP bez sporazuma o Bregzitu

MMF: Evropska ekonomija gubi 1,5% BDP bez sporazuma o Bregzitu

6 min read
0
129
Međunarodni monetrani fond (MMF)

Vašington, 20. jul 2018. – Članice EU pretrpeće štetu od oko 1,5% bruto domaćeg proizvoda do 2030. ako velika Britanija 2019. napusti blok bez sporazuma o slobodnoj trgovini sa EU, upozorio je Međunarodni monetarni fond.

Šteta po Britaniju mogla bi pak da bude mnogo veća, gotovo 4% BDP. Britanija tvrdi da je fleksibilan pristup Bregzitu u ekonomskom interesu EU dok Brisel strahuje da će postaviti presedan ako dopusti toj zemlji da izađe a zadrži aspekte članstva koji su za nju korisni.

Inače, vodeći pregovarač EU za Bregzit Mišel Barnije informisaće Savet za opšte poslove u formatu 27 članica o stanju pregovora sa Britanijom. Tema razgovora biće i Bela knjiga o Bregzitu koju je ranije ovog meseca objavila britanska vlada.

Izveštaj MMF vezan za politike zone evra objavljen je 19. jula nedugo posle trvenja i ostavki u britanskoj vladi koji su usporili napredak pregovora o Bregzitu i uvećali moćnost da se završe bez dogovora.

Evropska komisija je 19. jula objavila dokument u kome poziva biznismene i ostale zainteresovane strane da se pripreme za "tvrdi Bregzit" od 29. marta 2019.

Istog dana, malo pre prvog sastanka sa pregovaračem EU za Bregzit, novi britanski ministar za izlazak Britanije iz EU Dominik Rab rekao je da se raduje ubrzavanju pregovora.

MMF procenjuje da će ekonomski gubitak EU u slučaju da ne bude sporazuma biti oko 250 milijardi dolara i više od milion izgubljenih radnih mesta širom EU.

Fond navodi i da gubici članica neće biti isti.

Veoma otvorene ekonomije, poput Irske, Holandije i Belgije, biće među najizloženijim ekonomskim potresima zbog Bregzita. Irska će biti jedina od 27 članica EU koja će pretrpeti gubitak sličan onom koji se prognozira Britaniji. Izgubiće i Nemačka, zbog industrijskog sektora.

Fond upozorava da će gubici zavisiti od dubine bilaterale integracije sa Britanijom, sektorske specijalizacije, pozicije sektora u globalnom lancu isporuka i stepena zamenjivosti Londona kao finansijskog centra prestonicama članica zone evra.

Zemlje sa bližim vezama sa Britanijom – Irska, Luksemburg, Holandija, Belgija, Malta i Kipar, takođe će trpeti veće gubitke.

Globalni kreditor naveo je i da novi izveštaj ukazuje na nešto veće negativne efekte Bregzita na EU nego neki prethodni jer su u novom obuhvaćeni i efekti prekida u lancu isporuka u prerađivačkoj industriji, kao i uticaj carina i smanjenja trgovine finansijskim uslugama.

Ekonomska šteta Bregzita biće minimalna ako Britanija usvoji model Evropskog ekonomskog prostora, kao Norveška, ili "meki Bregzit". Premijerka Tereza Mej je odbacila tu opciju jer bi zahtevala da se Britanija dobrano drži pravila EU.

Taj scenario, u kome je očuvan pristup jedinstvenom tržištu ali je žrtvovana carinska unija, ukazuje na minimalnu ekonomsku cenu za EU, od samo 0,06%, i za BDP i za zaposlenost.

Sporazum o slobodnoj trgovini proizvodima prerađivačke industrije, što je opcija bliža nedavnom predlogu Tereze Mej, smanjio bi gubitke EU na dugi rok na 0,8% BDP ili oko 130 milijardi dolara.

MMF u izveštaju nije procenjivao cenu Bregzita za Britaniju ali je nedavno najavio da će smanjiti prognozu britanskog rasta za 2018. na najniži nivo od 2012.

Guverner Banke Engleske Mark Karni ranije je rekao da će britanska ekonomija biti za 1,5-2% manja nego što bi bila da su Britanci glasali da ostanu u EU, što se podudara sa procenom Fonda za "ograničeni" scenario Bregzita.

Kako prenosi agencija Rojters, neki britanski poslanici smatraju da zemlja treba da napusti EU i trguje po pravilima Svetske trgovinske organizacije – što je Fondov scenario "bez dogovora", ako EU ponudi premalo ustupaka, prenosi Euractiv.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Medijska koalcija: Vučić nastavlja da ugrožava bezbednost novinara i medijske slobode

Beograd, 19. oktobar 2018. – Koalicija novinarskih i medijskih udruženja smatra da j…