Naslovna Politika Modli: Lažne vesti mogu služiti i za uveseljavanje, ukoliko ne utiču na kvalitet života pojedinca

Modli: Lažne vesti mogu služiti i za uveseljavanje, ukoliko ne utiču na kvalitet života pojedinca

4 min read
0
110
Zoran Modli

Beograd, 11. april 2019. – Lažnih vesti je oduvek bilo, ali su "raspojasane" pojavom i razvojem interneta, tako da ih danas imate na sve strane, izjavio je FoNetu radio voditelj Zoran Modli i ocenio da su društvene mreže najbolji način za njihovu distribuciju.

On je, u okviru serijala Press Extra, ukazao da su lažne vesti upućene onima koji su neobavešteni i neobrazovani.

Ukoliko ste dobro obavešteni, ne postoji mogućnost da vas takva vest zainteresuje, rekao je Modli novinarki Sandri Krstanović Živković.

Prema njegovom mišljenju, najbitnije je da svako od nas stvori kriterijum na osnovu koga može odvagati šta je lažna a šta stvarna vest, a ne da bezuslovno prihvati šta god nam se servira.

Ukazujući na populizam u Srbiji, Modli je objasnio da je masi vrlo lako nametnuti lažne vesti, što uništava individualnost i onemogućava nas da mislimo svojom glavom.

Među mehanizme kontrole protoka lažnih vesti on je ubrojao i cenzuru, koja onemogućava slobodnu distribuciju informacija.

Moramo prepustiti ljudima da sami procene istinitost vesti, naglasio je Modli, ali ne tako što ćemo im "držati vakelu i govoriti u koje informacije da veruju".

Prema njegovoj oceni, u svetu možda postoje neki medijski filteri i standardi morala i poštenja, koje nije problem primeniti, ukoliko su svuda identični.

Primenom tih standarda, predočio je Modli, sprečavamo da prođe i distribuira se nešto što je ispod tog nivoa.

On smatra da je u "Srbiji problem što ne postoji jak sistem i onda tu svako pametuje na svoj način".
 

Kako je obrazložio, u zemljama u kojima je sistem jak, možete imati predsednika koji je "lud", ali on, kao pojedinac, nema moć da ozbiljnije uzdrma stanje demokratije.

Modli ističe da lažne vesti mogu služiti i za uveseljavanje, ukoliko ne utiču na kvalitet života pojedinca.

Istovremeno, on javnosti poručuje da se "ne prima" mnogo na društvene mreže kao izvor informisanja, već da se okrene izvorima koji su stručni, ako želi nešto da nauči.

"Koliko smo jaki pojedinačno, zavisi koliko ćemo te laži uspeti da apsorbujemo i otkačimo od svog života, ili ćemo se na njih primati i postajati sve neurotičniji", zaključio je Modli.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Građanski front osuđuje saslušavanje i medijsku hajku protiv Jove Bakića

Beograd, 15. jun 2019. – Građanski front osudio je policijsko saslušavanje sociologa…