Naslovna Civilno društvo MODS: Zaustaviti tabloidno nasilje nad decom

MODS: Zaustaviti tabloidno nasilje nad decom

3 minuta za čitanje
0
180
MODS

Beograd, 10. januar 2020. – Mreža organizacija za decu Srbije (MODS) i Prijatelji dece Srbije najoštrije osuđuju pisanje tabloida koji drastično kršeći sve etičke i profesionalne norme na najgrublji način ugrožavaju prava deteta.

Prenošenjem izjava otmičara Ninoslava Jovanovića datih u okviru istražnog postupka pređene su sve granice ljudskosti i morala. Besramnim, senzacionalističkim tabloidnim naslovnicama i tekstovima prekršene su zakonske i etičke norme o privatnosti i dostojanstvu maloletne žrtve čime je ugrožen svaki interes maloletnog lica i višestruko prekršen Kodeks novinara Srbije i Konvencija o pravima deteta Ujedinjenih nacija.

Prijatelji dece Srbije i MODS su od septembra 2019. godine u više navrata pozivali sve medijske kuće, pa i ove tabloide, da potpišu Pravilnik protiv zloupotrebe dece u medijske svrhe „Deca i mediji“ i da u svom radu poštuju dostojanstvo i privatnost svakog deteta i sva ostala prava deteta. Nijedan od ovih medija (Srpski telegraf, Informer, Alo, Kurir, Blic) nije se odazvao inicijativi niti se udostojio da potpiše ovaj Pravilnik. Sada je jasno i zašto.

MODS poziva nadležno tužilaštvo da ispita sve okolnosti u vezi sa objavljivanjem podataka iz istrage, jer se osim pitanja neetičkog izveštavanja pojedinih medija, postavlja i pitanje kako su ove informacije do njih stigle ili su iskonstruisane.

Mreža organizacija za decu Srbije poziva sve građane i građanke da pošalju poruke negodovanja i osude svima koji na najgrublji način krše prava deteta i time pokažu svest i odlučnost da deca u Srbiji rastu zaštićeno i dostojanstveno.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

OCD do kraja jula treba da podnesu prijavu za utvrđivanje naknade za zaštitu životne sredine

Beograd, 10. jul 2020.- Organizacije civilnog društva trebalo bi da, do kraja jula 2020.go…