Naslovna Politika Evropska unija Mogerini: Demokratija ne može da živi bez slobodnih, raznolikih i nezavisnih medija

Mogerini: Demokratija ne može da živi bez slobodnih, raznolikih i nezavisnih medija

2 min read
0
177
Federika Mogerini

Brisel, 1. novembar 2018. – Sve zemlje Evropske unije i one van nje, dužne da štite slobodu izražavanja i sigurnost novinara, navodi se u saopštenju visoke predstavnice EU Federike Mogerini povodom Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, 2. novembra.

"Od svih očekujemo da ojačaju preventivne mere, mobilišu sve aktere i stvore mehanizme nacionalne bezbednosti", u skladu sa Akcionim planom UN o bezbednosti novinara i pitanja nekažnjivosti, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se odaje priznanje svim novinarima širom sveta koji su izgubili život i bili meta napada u obavljanju svog posla.

"Slobodno novinarstvo je okosnica slobodnih društava i njegovo podrivanje znači podrivanje sopstvene slobode," navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi se da demokratija ne može da živi bez slobodnih, raznolikih i nezavisnih medija, i da novinari i mediji širom sveta pozivaju na odgovornost države, državne zvaničnike, korporacije i društvo za njihova dela.

"Međutim suviše mnogo njih suočeni su pretnjama i napadima samo zato što rade svoj posao dok počinioci takvih napada često deluju potpuno nekažnjivo", navodi se u saopštenju.

EU će, kako se navodi, nastaviti da koristi sve odgovarajuće spoljnopoliltičke i finansijske instumente da ojačaju kvalitet novinarstva, pristup javnim informacijama i slobodu izražavanja, navodi se u saopštenju.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

PrEUgovor: U Srbiji zabrinjavajuće tendencije u oblastima vladavine prava

Beograd, 16. april 2019. – Rokovi za ispunjavanje preuzetih obaveza iz akcionih plan…