Naslovna Politika Evropska unija Mogerini: Nova runda dijaloga Beograd-Priština već ovog meseca

Mogerini: Nova runda dijaloga Beograd-Priština već ovog meseca

3 minuta za čitanje
0
307
Federika Mogerini, Visoka predstavnica EU za spoljne poslove i bezbednost

Brisel, 7. septembar 2018. – Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost EU Federika Mogerini izrazila je uverenje da će predsednici Kosova i Srbije nastaviti dijalog i u narednim mesecima postići pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa.

Pošto 7. septembra nije održan zajednički, trojni sastanak sa predsednicima Srbije i Kosova, Aleksandrom Vučićem i Hašimom Tačijem, Mogerini je navela da će sazvati sledeći sastanak na visokom nivou u dijalogu pre ministarskog sastanka Generalne skupštine UN, koji se održava poslednje nedelje u septembru.

Mogerini je navela da se sastala pojedinačno s predsednicima Srbije i Kosova i dodala da "teškoće ostaju", saopšteno je u Briselu.

"Sazvaću u Briselu novi sastanak na visokom nivou u dijalogu pre ministarske nedelje Generalne skupštine UN da spojimo dve strane da unapredimo rad na sadržaju sporazuma", navela je Mogerini u saopštenju.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić prethodno je rekao da Vučić u Briselu neće razgovarati s predstavnicima Prištine.

Đurić je rekao da "nema ni najmanjih uslova da se nastavi dijalog" i optužio Prištinu da je poslednjih dana pokušala da spreči posetu predsednika Vučića Kosovu i da obezvredi svaki srpski interes na Kosovu.

Mogerini je rekla da je tokom prepodneva u Briselu održala nekoliko rundi razgovora u "bilateralnom formatu o svim pitanjima na stolu" sa Tačijem i Vučićem.

"Teškoće ostaju. Imam poverenja u punu posvećenost oba predsednika da nastave proces i u narednim mesecima postignu pravno obavezujući sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, u skladu s međunarodnim pravom", navela je Mogerini u saopštenju.

Portparolka visoke predstavnice Maja Kocijančić je pojasnila da se ministarska nedelja Generalne skupštine UN održava poslednje nedelje u septembru.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Spremo: Društveni dijalog kao ozbiljan način pristupa i izveštajima domaćih organizacija

Beograd, 29. maj 2020. – “Kritike sa međunarodnog nivoa na neki način bivaju adresir…