Naslovna Politika Evropska unija Mogerini ponovo pozvala Kosovo da ukine takse na robu iz Srbije

Mogerini ponovo pozvala Kosovo da ukine takse na robu iz Srbije

2 min read
0
137
EU - Kosovo

Brisel, 08. januar 2019. –  Visoka predstavnica EU Federika Mogerini je u razgovoru sa članovima skupštinske delegacije Kosova za dijalog sa Beogradom ponovila potrebu što hitnijeg ukidanje taksi koje je Kosovo uvelo na robu iz Srbije i BiH, saopštila je Služba za spoljnu politiku i bezbednost EU (EEAS).

Kosovski zvaničnici rekli su posle sastanka da se takse "neće povući na suvo" ocenjujući ih kao "jedino sredstvo da se izvrši pritisak na Srbiju".

Mogerini se u Briselu sastala sa članovima delegacije koju je 15. decembra 2018. godine Skupština Kosova izabrala za dijalog Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa.

Pozdravljajući imenovanje te delegacije, Mogerini je ocenila da dolazak njenih članova u Brisel demonstrira značaj koji kosovske vlasti pridaju procesu normalizacije, koja je preduslov za evropski put Kosova, kao i potrebi da sarađuju u dijalogu Prištine i Beograda, koji se odvija uz posredovanje EU, navodi se u saopštenju.

U razgovoru sa članovima delegacije Mogerini je ponovila važnost ukidanja carina koje je Vlada Kosova uvela krajem 2018. na proizvode iz Srbije i BiH.

"Postizanje sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma o punoj normalizaciji odnosa u svetlu dijaloga Prištine i Beograda zahteva atmosferu koja doprinosi dobrosusedskim odnosima, uz poštovanje i sprovođenje ranijih sporazuma i izbegavanje postupaka i izjava koji su nespojivi sa ukupnim interesima i strateškim ciljevima regiona", navodi se u saopštenju, prenosi Euractiv.

 

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Građanski front osuđuje saslušavanje i medijsku hajku protiv Jove Bakića

Beograd, 15. jun 2019. – Građanski front osudio je policijsko saslušavanje sociologa…