Naslovna Politika Evropska unija Mogerini: Trampova odluka nas može vratiti u još mračnija vremena

Mogerini: Trampova odluka nas može vratiti u još mračnija vremena

3 minuta za čitanje
0
517
Federika Mogerini, Visoka predstavnica EU za spoljne poslove i bezbednost

Brisel, 7. decembar 2017. -Visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federika Mogerini izjavili je da bi Bliski istok mogao da uđe u "još mračnija vremena" pošto je američki predsednik Donald Tramp odlučio da SAD priznaju Jerusalim kao prestonicu Izraela.

Mogerini je na konferenciji za novinare u Briselu rekla da će EU i njene članice "nastaviti da poštuju međunarodni konsenzus o Jerusalimu dok konačno rešenje o statusu ne bude postignuto kroz direktne razgovore dve dve strane".

"Najava presednika Trampa o Jerusalimu ima veoma zabrinjavajući potencijalni uticaj. Sada su veoma krhke okolnosti i ta najava ima potencijal da nas vrati u još mračnija vremena", rekla je šefica evropske diplomatije.

Ona je rekla da je sada najvažnije da se izbegne eskalacija tenzija na terenu i pozvala na odgovornost i mudrost u reakcijama. 

"Dobila sam juče snažna uveravanja od predsednika (Palestinske uprave Mahmuda) Abasa da radi sve što može da garantuje da sve reakcije budu mirne", rekla je Mogerini i dodala da u ponedeljak  Brisel dolazi izraelski premijer Benjamin Netanjahu.

Mogerini je rekla da je EU odlučna da zajedno s regionalnim partnerima i u bliskoistočnom kvartetu, u kojem su još SAD, Rusija i UN, odigra aktivniju ulogu u pokušaju da se pokrene mirovni proces i da se rešenju dve države da šansa.

"EU ima jasnu i ujedinjenu poziciju. Verujemo da je jedino realistično rešenje sukoba Izraela i Palestine zasnovano na dve države s Jerusalimom kao prestonicom obe", rekla je Mogerini.

Ona je rekla da je EU uverena da SAD imaju ključnu ulogu u mirovnim pregovorima i da postoji zabrinutost da Trampova odluka može smanjiti potencijalnu ulogu koju SAD mogu igrati u regionu.

Mogerini je rekla da je ove nedelje državnom sekretaru SAD Reksu Tilersonu izrazila neslaganje s Trampovom odlukom, kao i da su to učinili šefovi diplomatija država EU.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Međak: Vladavina prava visoko kotirana na listi prioriteta nove Evropske komisije

Beograd, 09. decembar 2019. – Evropska unija dobila je nove čelnike pred kojima su v…