Naslovna Politika Momčilović Odobašić: Borba protiv lažnih vesti mora biti individualna, ali i sistematska

Momčilović Odobašić: Borba protiv lažnih vesti mora biti individualna, ali i sistematska

5 minuta za čitanje
0
524
Ivana Momčilović Odobašić

Beograd, 2. maj 2019. – Vladajuća elita koristi lažne vesti kao propaganudu da bi jače delovala i ostvarila neki svoj interes, izjavila je FoNetu novinarka Al Džazire Ivana Momčilović Odobašić i ocenila da su u većini slučajeva njihovi kreatori visoki državni zvaničnici.

Momčilović Odobašić veruje da neko ko je u Srbiji prosečno medijski pismen ne može da zamisli da jedan ministar izgovara neistinu, već njegovu reč shvata kao suštu istinu.

Prema njenom mišljenju, veći je procent onih koji slepo veruju i misle da ti autoriteti ne lažu i ne iskrivljuju relanost, nego onih koji ukazuju na važnost kritčkog promišljanja.

"Ja bih više volela da se stvari kritički promišljaju, jer svi znamo gde nas je slepo verovanje dovelo svih ovih decenija", naglasila je Momčilović Odobašić, u okviruserijala Press Extra posvećenog lažnim vestima.

Ona je ukazala na veliku odgovornost, ali i krivicu, novinara mejnstrim medija za širenje lažnih vesti, što potvrđuje i prošlogodišnje istraživanje portala Raskrinkavanje.

Pozivajući se na to istraživanje, Momčilović Odobašić je strašnom označila činjenicu da je samo u tabloidu Informer pronađeno oko 360 lažnih vesti, posebno ako se ima u vidu da većina ljudi veruje u njihovu tačnost.

Kako je upozorila, većina čitalaca dnevne štampe nije upućena u politička, ekonomska i društvena zbivanja u zemlji, zbog čega se lažne vesti često uzimaju zdravo za gotovo.

Ona smatra da borba protiv lažnih vesti mora biti individualna, ali i sistematska.

Postoji veliki broj nadležnih institucija, među njima i Republičko javno tužilaštvo, koje moraju da reaguju i sankcionišu lažne vesti, nezavisno od zahteva novinara da tako postupe, predočila je Momčilović Odobašić.

Kao "najstrašniji" primer neregovanja nadležnih institucija na lažne vesti, pomenula je "sraman" spot o Oliveru Ivanoviću, "za koji svi znamo šta je stvarno proizveo".

Momčlović Odobašić na odgovornost poziva i regulatorna tela, kao i nezavisne institucije, napominjući da danas skoro i da nema pojedinaca poput Verice Barač, koja nije odustala od svoje borbe za pravdu.

Ona je ocenila da nije samo Srbija "crna rupa" lažnih vesti, jer je ceo svet trenutno u nekoj potpunoj izmeštenoj realnosti.

"Volela bih da verujem u svet u kojem se istina neće nagrađivati, već podrazumevati, a u kome će se izgovorena laž kažnjavati", zaključila je Momćilović Odobašić.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Teret ekonomske krize na Zapadnom Balkanu, izazvane pandemijom korona virusom, ne sme pasti na leđa radnika i radnica

Beograd, 25. maj 2020. – Duboko zabrinuti podacima koji pokazuju da ekonomske posled…