Naslovna Politika Mrdalj: Nije demokratija samo u izborima, nego i u odgovornosti

Mrdalj: Nije demokratija samo u izborima, nego i u odgovornosti

2 minuta za čitanje
0
152
Narodna skupština Republike Srbije

Beograd, 17. april 2020. – Zasedanja srpske skupštine su i pre naprednjaka bila „fasada“. Ukidanjem zasedanja je i bukvalno ostala samo fasada.

Demokratija je na respiratoru, piše u autorskom tekstu za DW politikolog Mladen Mrdalj.

Epidemija je biološki opasna i ekonomski strašna, ali postaje daleko opasnija kada rasplamsa nepoverenje u politički sistem. Nepoverenje slabi saradnju i zaoštrava unutrašnje sukobe.

Jedni svuda vide pretnju, kao da odustajanje od svega spašava život, što je neodrživa paranoja. Drugima koronavirus nije opasniji od gripa, izaziva ga 5G mreža, a svetska zavera epidemijom skriva masovno naseljavanje migranata, navodi Mrdalj za DW.

Histerično nepoverenje nije na delu samo u Srbiji. Većina navodnih dokaza je reciklirana sa zapada i naučna zajednica ih pobija. Međutim, kontradiktorne izjave i ponašanja nadležnih opravdavaju racionalno nepoverenje. Poverenje u sistem je sredstvo borbe protiv epidemije isto kao dezinfikatori. Zalihe se brzo troše, ali teško obnavljaju. Zato se postavlja ključno pitanje: kako jedan politički sistem proizvodi poverenje?“, pita politikolog.

Nijedna država ne može predvideti sve krize i prikladne planove za njih, ali sve neizbežno raspravljaju o njihovoj verovatnoći i ozbiljnosti. To nameće dva pitanja: ko raspravlja i ko odlučuje? U demokratskim državama raspravljaju svi građani, uglavnom preko izabranih poslanika, čija većina odlučuje. U nedemokratskim raspravljaju i odlučuju neizabrane elite.

Tekst, u celosti, možete pročitati na sajtu DW.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Kostić: Pokrenuti dijalog u Srbiji kako društvo ne bi, po nekom zlokobnom pravilu, ponavljalo iste zablude i greške

Beograd, 22. maj 2020. – Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladim…