Naslovna Civilno društvo Mreža „Žene protiv nasilja“: U Srbiji ove godine ubijeno 25 žena

Mreža „Žene protiv nasilja“: U Srbiji ove godine ubijeno 25 žena

4 minuta za čitanje
0
409
16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama

Beograd, 23. novembar 2018. – Ovogodišnja Međunarodna kampanja “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” počinje u nedelju 25. novembra i obeležava se pod motom: Neka svet postane narandžast: Čujte i Mene.

U Srbiji, na žalost, obeležavanje će proteći i u svetlu užasne činjenice da je tokom ove godine do sada u rodno zasnovanom nasilju ubijeno najmanje 25 žena.

Ovo su podaci Mreže žena protiv nasilja, a zvaničnih podataka nema.

Treba imati na umu još crnje – da ovom broju nisu dodati slučajevi u kojima su žene umrle od posledica trpljenja dugogodišnjeg nasilja, kao ni ona ubistva koje se još uvek procesuiraju.

Namera je informisati žene o tome šta je rodno zasnovano nasilje, koje su nadležnosti institucija uključenih u sistem zaštite od nasilja, kao i kakav je postojeći normativni okvir u Srbiji za sprečavanje nasilja u porodici.

U kampanju „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” svake godine se uključuju pojedinci/pojedinke i grupe širom sveta koji zahtevaju eliminisanje svih oblika nasilja prema ženama kroz: podizanje svesti na lokalnom, nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou; jačanje aktivnosti na lokalnom nivou; vršenje pritiska na vlade da sprovedu obaveze na osnovu domaćih i međunarodnih pravnih instrumenata; pružanje solidarnosti aktivistima/aktivistkinjama širom sveta.

Cilj je podstaknuti održavanje događaja sa lokalnim, nacionalnim, regionalnim i globalnim ženskim pokretima, zagovaračima preživelih i braniteljima ženskih ljudskih prava i stvaranje prilika za dijalog između aktivista, donosioca odluka i javnosti.

Kao i prethodnih godina, narandžasta boja će biti ključna tema koja objedinjuje sve aktivnosti, a zgrade i znamenitosti širom sveta biće osvetljene i ukrašene tom bojom kako bi se globalna pažnja posvetila pitanju nasilja prema ženama.

Akcija “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” je globalna, svetska kampanja koju obeležava 1.700 organizacija u preko 100 država sveta. Kampanja počinje 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.

Kampanja obuhvata četiri važna međunarodna datuma koja povezuju žene, nasilje i ljudska prava: 25. novembar – Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama; 1. decembar – Svetski dan borbe protiv AIDS-a; 3. decembar – Međunarodni dan osoba sa invaliditetima; 6. decembar Godišnjica Montrealskog masakra i 10. decembar – Međunarodni dan ljudskih prava.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

UNDP: Kampanja “Tiče me se” – Za komšiluk koji ne zatvara oči pred nasiljem

Beograd, 25. novembar 2020. – Povodom obeležavanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ž…