Naslovna Politika Evropska unija Na onlajn samitu EU-Zapadni Balkan o solidarnosti u vreme krize i evropskoj perspektivi

Na onlajn samitu EU-Zapadni Balkan o solidarnosti u vreme krize i evropskoj perspektivi

3 minuta za čitanje
0
98
EU zastava

Zagreb, 04. maj 2020. – Sastanak lidera članica Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana biće održan 6. maja putem video konferencije zbog pandemije korona virusa, saopštilo je hrvatsko predsedavanje EU.

Na agendi će biti borba protiv pandemije korona virusa, regionalna saradnja i evropska perspektiva država regiona.

U borbi protiv COVID-19 Evropska unija i Zapadni Balkan su ujedinjeni. Samit će pružiti priliku za isticanje međusobne solidarnosti i saradnje u vreme krize“, navodi se u saopštenju i podseća da je EU obezbedila 3,3 milijarde evra pomoći zemljama Zapadnog Balkana u borbi protiv pandemije.

Lideri će takođe potvrditi evropsku perspektivu Zapadnog Balkana i “opredeljenost država Zapadnog Balkana da se pridržavaju evropskih vrednosti i načela“.

EU je najvažniji partner regiona Zapadni Balkan, a video-konferencija će naglasiti značaj jedinstvenih odnosa EU i Zapadnog Balkana“, navodi se u saopštenju.

Učesnici video-konferencije će razmeniti mišljenja o novoj fazi bliske saradnje za rešavanje socio-ekonomskih posledica krize COVID-19, važnosti regionalne saradnje, kao i o tome kako najbolje upravljati bezbednosnim izazovima.

Na sastanku će učestvovati predsednici država ili vlada država članica EU i šest zapadnobalkanskih zemalja – Albanije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Severne Makedonije i Kosova.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel će predsedavati sastankom i zajedno s predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen predstavljaće EU.

Na video-konferenciji će učestvovati i Andrej Plenković, premijer Hrvatske koja trenutno predsedava EU, visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednost Džozep Borel, predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli, predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj, Svetske banke, Evropske investicione banke i Saveta za regionalnu suradnju.

Posle sastanka biće održana konferencija za novinare na kojoj će se obratiti Šarl Mišel, Ursula fon der Lajen i Andrej Plenković.

Prethodni samit EU-Zapadni Balkan bio je održan 17. maja 2018. u Bugarskoj, kada je usvojena Sofijska deklaracija, prenosi Euractiv.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Kostić: Pokrenuti dijalog u Srbiji kako društvo ne bi, po nekom zlokobnom pravilu, ponavljalo iste zablude i greške

Beograd, 22. maj 2020. – Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladim…