Naslovna Civilno društvo Na Zapadnom Balkanu široko rasprostranjena rodno zasnovana diskriminacija u oblasti rada

Na Zapadnom Balkanu široko rasprostranjena rodno zasnovana diskriminacija u oblasti rada

4 minuta za čitanje
0
156
Rodna ravnopravnost

Podgorica, 14. oktobar 2019. – Nedavno je, u Briselu, predstavljen novi izveštaj koalicije organizacija za ženska prava sa Zapadnog Balkana.

Izveštaj „Rodna zasnovana diskriminacija u oblasti rada na Zapadnom Balkanu“ je rezultat istraživanja Koalicija organizacija za ženska prava sa Zapadnog Balkana, uključujući Mrežu Žena Kosova (MŽK), Centra za ženska prava iz Crne Gore, Reactor – Research in Action iz Sjeverne Makedonije, Gender Alliance for Development Centre iz Albanije, Helsinškog parlamenta građana Banja Luka iz Bosne i Hercegovine  i Fondacije Kvinna till Kvinna iz Švedske preko svoje kancelarije u Srbiji.

Podržana od Evropske Unije i Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju, studija je deo šire regionalne inicijative koja ima za cilj rešavanje rodno zasnovane diskriminacije i poboljšanje ženskih prava u oblasti rada.

Neki od ključnih nalaza izveštaja uključuju:

  • Rodna diskriminacija je široko rasprostranjena, posebno u pogledu zapošljavanja, napredovanja, porodiljskog odsustva i seksualnog uznemiravanja;
  • Iako su ratifikovani relevantni međunarodni instrumenti i pravni okviri širom regiona, koji se odnose na diskriminaciju, fragmentirani su i često neusaglašeni. Različiti standardi zaštite, procedure i sankcije primenljivi na osnovu različitih zakona koji se preklapaju su faktori koji doprinose nedoumici u ovoj oblasti;
  • Malo je institucija sa Zapadnog Balkana, odgovornih za rešavanje i/ili procesuiranje rodno zasnovane diskriminacije koje imaju jasne podatke o učestalosti ove pojave;
  • Iako se čini da relevantne institucije uglavnom znaju svoje odgovornosti u borbi protiv rodno zasnovane diskriminacije u oblasti rada, malo je slučajeva prijavljeno, tako da institucije nemaju praktično iskustvo u razmatranju slučajeva ove vrste;
  • Opšti nedostatak svesti javnosti o tome gde se može prijaviti rodno zasnovana diskriminacija.

Pored toga, izveštaj sadrži brojne preporuke za institucije Zapadnog Balkana kao i za Evropsku Uniju o različitim temama, uključujući usvajanje i sprovođenje reformi o rodno zasnovanoj diskriminaciji, poboljšanje pristupa praćenja učestalosti ove pojave i veća podrška organizacijama za prava žena.

Izveštaj uključuje uporednu analizu relevantnih pravnih okvira na Zapadnom Balkanu, nalaze o učestalosti i prirodi rodno zasnovane diskriminacije u oblasti rada i način na koji su institucije postupile u takvim slučajevima, kao i ciljane preporuke za relevantne institucije.

Koalicija organizacija za ženska prava sa Zapadnog Balkana otvorila je poziv za podnošenje predloga projekata u kojim obezbeđuju sredstva da i druge organizacije civilnog društva ućestvuju u borbi protiv rodno zasnovane diskriminacije u oblasti rada, saopštio je Centar za ženska prava iz Crne Gore.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Otvorene prijave za EU nagradu za istraživačko novinarstvo 2020

Beograd, 22. maj 2020. – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je da …