Naslovna Društvo Naftne kompanije planiraju fabriku vodonika u Holandiji

Naftne kompanije planiraju fabriku vodonika u Holandiji

3 minuta za čitanje
0
304
vetropark

Amsterdam, 28. februar 2020. – Multinacionalna naftna i gasna kompanija Rojal Dač Šel (Royal Dutch Shell) i holandska gasna kompanija Gasunie planiraju da tokom narednih 10 godina na severu Holandije izgrade veliku fabriku za proizvodnju zelenog vodonika kako bi smanjile emisiju štetnih gasova.

Cilj projekta je da se do 2040. godine dostigne godišnja proizvodnja od 800.000 tona hidrogena, čime bi emisija ugljen-dioksida u Holandiji bila smanjena za oko sedam megatona godišnje.

Fabrika bi koristila energiju iz vetroparka na Severnom moru.

Kompanije će ove godine početi studiju izvodljivosti, a pozvale su i druge industrijske i energetske partnere da im se pridruže.

Da bi realizovali ovaj projekat, biće nam potrebno nekoliko novih partnera“, izjavio direktor Šela u Holandiji Marjan van Lun, dodajući da je potrebno udružiti sva dostupna znanja i veštine.

Njihovi planovi su, ipak, tek u početnoj fazi i dobrim delom će zavisiti od vladinih dozvola, izgradnje novih vetroparkova na Severnom moru i dostupnosti holandskih i evropskih subvencija za zelenu energiju.

Projekat predviđa da vetrenjače na obali u provincij Groningen proizvode tri do četiri gigavata do 2030. godine, a da do 2040. godine kapacitet bude povećan do 10 gigavata, što je dovoljno za potrebe oko 12,5 miliona holandskih domaćinstava.

Prve turbine bile bi spremne 2027. i bile bi korišćene za početak proizvodnje zelenog vodonika u velikoj fabrici u gradu Emshaven, a možda i na postrojenjima na moru.

Vodonik će se elektrolizom izdvajati iz vode, a zatim skladištiti radi pretvaranja u energiju ili direktnu industrijsku upotrebu.

Za prenos vodonika industrijskim potrošačima u Holandiji i severozapadnoj Evropi koristili bi se postojeći gasovodi kompanije Gasunie.

Holandija je peta zemlja EU po emisiji ugljen-dioksida po stanovniku, a samo 7% energetskih potreba zadovoljava iz obnovljivih izvora energije.

Novi projekat gasnih kompanija pomogao bi da Holandija ostvari cilj da do 2030. smanji emisiju ugljen-dioksida na 49% nivoa iz 1990. godine, prenosi Euractiv.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Ilić: Ugrožena odbrana i vodosnabdevanje Beograda

Beograd, 02. jun 2021. – Predstavnik grupe Savski nasip Oliver Ilić  izjavio je FoNe…