Naslovna Društvo Nagradni onlajn kvizovi u službi jačanja ekološke svesti mladih Zapadnog Balkana

Nagradni onlajn kvizovi u službi jačanja ekološke svesti mladih Zapadnog Balkana

6 minuta za čitanje
0
127
kviz

Novi Sad, 27. avgust 2022. – Ekološki problemi danas, u drugoj deceniji 21. veka, postaju jedna od najaktuelnijih tema u naučnom, obrazovnom i medijskom prostoru, kako u svetu tako i kod nas, pa su znanje i informisanje iz ove oblasti od izuzetnog značaja.

Takođe, ekološki problemi su odlaganjem njihovog rešavanja doveli do ekološke krize koja nas je sve zatekla uporedo sa ekonomskom i socijalnom krizom savremenog sveta.

Nemarno, često prekomerno, iskorišćavanje prirodnih resursa počelo je ugrožavati ljudska, biljna i životinjska staništa, što je dovelo do potrebe za diskusijom o konkretnim društvenim akcijama kako bi se zaustavili započeti trendovi divlje kolonizacije životne sredine.

Zbog ljudske dominacije, želje i motiva za ostvarenjem što većeg profita bez obzira na ekološke probleme i sve većeg siromaštva povezanog sa niskim nivom ekološke kulture, najveći razlog ekološke krize je nedostatak globalne svesti o značaju životne sredine kao čovekovog prirodnog okruženja i izvora njegove egzistencije, odnosno radnih i životnih resursa koje treba umereno koristiti.

Ekološka svest stanovništva će se teško razviti spontano, bez obzira na stepen ekonomskog, socijalnog i političkog razvoja društva.

Ona mora da se formira, razvija i održava kroz planiranu socijalizaciju od ranih školskih dana potpomognuta različitim nastavnim i vannastavnim aktivnostima kroz osnovno i srednje obrazovanje, a da svoj eksponencijalni rast nastavi integrisana u programe visokoškolskih ustanova kroz različite studijske programe koji stavljaju u fokus ekološke probleme.

Da sve ne ostane samo na rečima o jačanju ekološke svesti mladih, projektni tim „Young Western Balkan Ambassadors of Positive Changes“ je u protekla dva meseca sa svojim pratiocima na društvenim mrežama podelio četiri edukativne sesije o zagađenosti plastikom, pojmu cirkularne ekonomije, merama Zelene agende za Zapadni Balkan i neadekvatnim potrošačkim navikama.

U narednom periodu za pratioce Fejsbuk stranice Ambasadori pozitivnih promena organizovaće se onlajn kvizovi sa pitanjima iz edukativnih sesija, te će na taj način moći proveriti koliko su naučili o posledicama neefikasnih potrošačkih sistema.

Pravo na učešće imaju svi pratioci Facebook i Instagram stranica Ambasadori pozitivnih promena koji imaju od 15 do 30 godina, a koji su nastanjeni na području Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije.

Pobednik svakog nagradnog kviza osvaja vredan tablet. Pobednicima će nagrada biti uručena na svečanoj ceremoniji dodele nagrada koja će biti organizovana u decembru u Sarajevu i koja će na jednom mestu okupiti entuzijastične mlade ambasadore pozitivnih promena iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije.

Onlajn kvizovi su prva od tri aktivnosti koje se realizuju u okviru projekta. Kvizovi će doprineti podsticanju mladih da učestvuju u aktivnostima koje doprinose uvođenju prakse održive potrošnje, a i jačanju ekološke svesti mladih.

Projekat „Young Western Balkan Ambassadors of Positive Changes“ zajedno implementiraju Centar za energiju, okolinu i resurse – CENER 21 iz Sarajeva (Bosna i Hercegovina), Inženjeri zaštite životne sredine – EEG iz Novog Sada (Srbija) i Crnogorski centar energetske efikasnosti – CCEE iz Podgorice (Crna Gora). Zajedničku prekograničnu inicijativu mladih entuzijasta BiH, Srbije i Crne Gore prepoznao je Western Balkans Fund i finansijski podržao realizaciju projekta u trajanju od 7 meseci.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Uzrok trećine smrtnih slučajeva u Srbiji povezanim sa PM2.5 jeste upotreba fosilnih goriva

Boston, 27. septembar 2022. – Celokupno stanovništvo Srbije živi u oblastima gde niv…