Naslovna Društvo Najavljena javna rasprava povodom uspostavljanja dečijeg ombudsmana u Srbiji

Najavljena javna rasprava povodom uspostavljanja dečijeg ombudsmana u Srbiji

3 minuta za čitanje
0
209
Javna rasprava

Beograd, 01. jun 2019. – Javna rasprava povodom zakona o zaštiti prava deteta i uspostavljanja zaštitnika prava deteta – dečjeg ombudsmana počinje 5. juna u Skupštini Srbije.

Nakon Beograda, javna rasprava biće održana i u Novom Sadu, Kragujevcu, Novom Pazaru i Nišu.

To je prilikom predstavljanja rezultata studije o negativnim iskustvima u detinjstvu u Srbiji, koju je sproveo Unicef, izjavio posebni savetnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Dragan Vulević.

Time se započinje put koji je dug, ali značajan za celo društvo, napomenuo je on, istakavši da Srbija dvanaest godina pokušava da uvede u sistem jedan sveobuhvatni zakon o pravima deteta i službu dečjeg ombudsmana.

Vulević je podsetio na to da je osnovni zadatak državnih institucija Republike Srbije da kroz normativno-pravnu delatnost podstiču i stvaraju osnovu za pravilno funkcionisanje porodice.

Prema njegovim rečima, u poslednje dve godine, na osnovu ranijih istraživanja, preduzete su određene mere kako bi se stvorili uslovi za prevenciju i bolju zaštitu dece od zlostavljanja i zanemarivanja.

Iako su ostale još formalno-pravne procedure usvajanja akata, kako je dodao, Ministarstvo je do sada uspelo da sprovede Strategiju za zaštitu dece od nasilja, njen prateći akcioni plan 2018/2020, uradilo je Opšti protokol za zaštitu dece žrtava nasilja, a pokrenulo je i postupak izrade novog akcionog plana za decu.

On je dodao da je urađena radna verzija zakona o izmenama i dopunama Porodičnog zakona, koja u jednom delu afirmiše i definiše određena prava deteta.

Prema njegovim rečima, nove mere nisu usmerene na kažnjavanje roditelja, već je Ministarstvo, kroz preventivni nadzor, što je i obaveza države, dobrovoljno omogućilo roditeljima da kroz posebne programe i dostupnost posebnim znanjima i veštinama nauče nenasilne metode vaspitanja deteta.

Vulević je dodao i da je preporuka Komiteta za prava deteta Ujedinjenih nacija izričita zabrana fizičkog kažnjavanja dece i upotreba sile kao načina vaspitnog sredstva.

Detaljnije informacije o javnoj raspravi možete pronaći na sajtu Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

YUCOM: Sloboda mišljenja i izražavanja, sloboda medija, pravo na obaveštenost u fokusu treće analize “Ljudska prava i Covid -19”

Beograd, 18. maj 2020. – U Republici Srbiji, u cilju sprečavanja širenja zaraze i po…