Naslovna Politika Nakon upozorenja Poverenika, sve policijske uprave izbrisale podatke o F dijagnozama

Nakon upozorenja Poverenika, sve policijske uprave izbrisale podatke o F dijagnozama

4 min read
0
363
Poverenik za informacije o javnog značaja u zaštitu podataka o ličnosti

Beograd, 26. decembar 2017. – Sve policijske uprave su izbrisale podatke o zdravstvenom stanju građana koje su nezakonito prikupljale čime su postupile po upozorenju Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljuba Šabića.

Šabić je saopštio da je primio od Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) dopis kojim ga je MUP obavestio da su sve policijske uprave u periodu formirale komisije koje su to uradile i da su obrisale, odnosno "izvršile spaljivanje" podatke o ličnosti koji su obrađivani u dosijeima bezbednosnih sektora bez zakonskog osnova. 

Na ovaj način ministarstvo je u potpunosti postupilo u skladu sa Upozorenjem koje im je Poverenik ranije uputio, dodaje se u saopštenju.

Prethodno je u junu 2017. Poverenik, u slučaju poznatom kao "prikupljanje F dijagnoza", uputio MUP-u Upozorenje da ministarstvo vrši nezakonitu obradu podataka o zdravstvenom stanju građana kao naročito osetljivih podataka o ličnosti, sadržanih u dosijeima bezbednosnih sektora u obrascima "D14 pregled duševnih bolesnika".  

Upozorio je i da MUP nedozvoljeno obrađuje podatke o ličnosti još nekih kategorija lica (sadašnjih, penzionisanih i bivših radnika MUP-a koji stanuju na sektoru, lica koja poseduju amaterske radio stanice, navijača…) bez zakonskog osnova ili pristanka lica.

Na Upozorenje, MUP je početkom jula 2017. odgovorio izjašnjenjem da će "Direkcija policije, Uprava policije i Uprava saobraćajne policije započeti rad na pripremi predloga Obaveznih instrukcija o načinu organizovanja rada na bezbednosnim sektorima koji ima za cilj trajnog otklanjanje nepravilnosti koje su navedene u Upozorenju".

Poverenik je ocenio da je akcijom brisanja, odnosno uništavanja ličnih podataka iz zbirki koje su vođene bez valjanog pravnog osnova, MUP učinio dobar korak. 

Istovremno je još jednom upozorio da je za rešavanje svih otvorenih problema u vezi sa obradom podataka o ličnosti, kako u oblasti unutrašnjih poslova tako i generalno, potrebno mnogo više. 

"Nužna je potpuna, korenita promena odnosa svih nadležnih, a pre svega Vlade Srbije, prema veoma lošem stanju u ovoj oblasti", naveo je Šabić.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Medijska koalcija: Vučić nastavlja da ugrožava bezbednost novinara i medijske slobode

Beograd, 19. oktobar 2018. – Koalicija novinarskih i medijskih udruženja smatra da j…