Naslovna Civilno društvo Napadu Novom Sadu na dvojicu mladića albanske nacionalnosti je jeziv znak vremena u kojem živimo

Napadu Novom Sadu na dvojicu mladića albanske nacionalnosti je jeziv znak vremena u kojem živimo

3 min read
0
259
Građanska Vojvodina

Novi Sad, 8. oktobar 2018. –  Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina zahtevala je od nadležnih državnih organa da odmah identifikuju i uhapse nasilnike koji su juče u Novom Sadu napali i teško povredili dvojicu mladića albanske nacionalnosti.

Zahtevamo od nadležnih organa da pod hitno utvrde motive napada, s obzirom da je Matica Albanaca Srbije saopštila da su devetnaestogodišnji mladići napadnuti jer su razgovarali na maternjem jeziku. U tom slučaju, ovaj napad se mora tretirati kao društveno izuzetno opasan zločin iz mržnje i mora biti primereno kažnjen, kako bi se poslala snažna poruka da je tako nešto apsolutno nedopustivo”, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da je, bez obzira na motiv, taj napad “jeziv znak vremena u kojem živimo, a u kojem vlast i njeni mediji svakodnevno koriste šovinizam i jezik mržnje kao oruđe za napad na pripadnike drugih nacija i na sve koje režim proglasi svojim neprijateljem”.

Duh mržnje, nasilja i nacionalizma pušten je iz boce i plašimo se stravičnih posledica, a čini se da ništa nismo naučili iz devedesetih godina, koje su izgleda jednom zauvek uništile ovo društvo”, piše u saopštenju.

Građanska Vojvodina je poručila da se solidariše sa napadnutim građanima, njihovim porodicama i prijateljima, uz nadu u brz oporavak.

Tu koaliciju nevladinih organizacija čine Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Građanska akcija, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interlkulturalnu komunikaciju, Vojvođanski građanski centar i Centar građanskih vrednosti, prenosi portal Autonomija.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Preteće pismo stiglo na adresu novopazarskog Sandžačkog odbora za ljudska prava

Novi Pazar, 18. februar 2019. – Nevladina organizacija „Sandžački odbor za za&…