Naslovna Civilno društvo Napadu Novom Sadu na dvojicu mladića albanske nacionalnosti je jeziv znak vremena u kojem živimo

Napadu Novom Sadu na dvojicu mladića albanske nacionalnosti je jeziv znak vremena u kojem živimo

3 min read
0
290
Građanska Vojvodina

Novi Sad, 8. oktobar 2018. –  Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina zahtevala je od nadležnih državnih organa da odmah identifikuju i uhapse nasilnike koji su juče u Novom Sadu napali i teško povredili dvojicu mladića albanske nacionalnosti.

Zahtevamo od nadležnih organa da pod hitno utvrde motive napada, s obzirom da je Matica Albanaca Srbije saopštila da su devetnaestogodišnji mladići napadnuti jer su razgovarali na maternjem jeziku. U tom slučaju, ovaj napad se mora tretirati kao društveno izuzetno opasan zločin iz mržnje i mora biti primereno kažnjen, kako bi se poslala snažna poruka da je tako nešto apsolutno nedopustivo”, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da je, bez obzira na motiv, taj napad “jeziv znak vremena u kojem živimo, a u kojem vlast i njeni mediji svakodnevno koriste šovinizam i jezik mržnje kao oruđe za napad na pripadnike drugih nacija i na sve koje režim proglasi svojim neprijateljem”.

Duh mržnje, nasilja i nacionalizma pušten je iz boce i plašimo se stravičnih posledica, a čini se da ništa nismo naučili iz devedesetih godina, koje su izgleda jednom zauvek uništile ovo društvo”, piše u saopštenju.

Građanska Vojvodina je poručila da se solidariše sa napadnutim građanima, njihovim porodicama i prijateljima, uz nadu u brz oporavak.

Tu koaliciju nevladinih organizacija čine Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Građanska akcija, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interlkulturalnu komunikaciju, Vojvođanski građanski centar i Centar građanskih vrednosti, prenosi portal Autonomija.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Najavljena peta po redu parada “Ponos Srbije” u Beogradu

Beograd, 16. jun 2019. – Gej-lezbejski info centar (GLIC) najavio je da će u subotu, 29. j…