Naslovna Politika Narodna stranka: Vučiću potrebno 16 godina da vrati ono što je uzeo penzionerima

Narodna stranka: Vučiću potrebno 16 godina da vrati ono što je uzeo penzionerima

4 min read
0
396
Vuk Jeremić

Beograd, 7. novembar 2017. – Narodna stranka ocenila je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić medijskim manipulacijama pokušava da ubedi penzionere da im on lično nešto vraća kroz jednokratnu pomoć od 5.000 dinara iako im je, kako se navodi u saopštenju, pre tri godine nezakonitom i neustavnom odlukom oteo ono što su decenijama pre toga zaradili. 

"Vučić je u poslednjih 36 meseci svakom penzioneru koji je do 2014. godine imao penziju od 35.000 dinara mesečno, oteo ukupno 79.200 dinara neustavnim Zakonom o privremenom uređivanju načina isplate penzija. Da bi u potpunosti vratio penzionerima ono što je oteo, Vučiću bi ovim tempom trebalo 16 godina, što je nešto manje od vremena koliko mu je, kako se hvalio u predizbornom spotu, trebalo da vrati knjigu u biblioteku", navodi se u saopštenju stranke Vuka Jeremića.

Narodna stranka je ukazala da i dalje nisu izgrađeni stanovi koji koštaju par stotina evra po kvadratu, da prosečna plata u Srbiji nije 500 evra i da zemlja nema najveći privredni rast u regionu, već najmanji. 

"Tako, nažalost, ni naši stari sugrađani ne mogu da očekuju bilo kakav boljitak dok zemljom upravlja naprednjačka vlast", dodaje se u saopštenju.

Narodna stranka je dodala da se zalaže da se penziju dva puta godišnje usklađuju sa rastom cena i inflacijom, kao i za ukidanje Zakona o privremenom umanjenju penzija.

Narodna stranka ocenila je da odluka predsednika Srbije da imenuje ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Sefanovića za sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost i faktičkog šefa Biroa za koordinaciju rada bezbednosnih službi dokazuje kontinuirani povratak na sistem organizacije vlasti i odlučivanja iz epohe Slobodana Miloševića, kada su bezbednosne službe bile deo MUP-a. 

Pravni savet Narodne stranke je ocenio da se time napušta koncepcija civilnog uređenja službe državne bezbednosti kao nenaoružane formacije koja nije pod kontrolom ministra unutrašnjih poslova, već predstavlja samostalnu agenciju, kao posebno pravno lice.

"Stavljanjem BIA pod kontrolu MUP-a, ukidaju se i poslednji tragovi ionako krhke i neznatne samostalnosti bezbednosne službe i vraća se na period kada je i policijom i bezbednosnom službom rukovodio Radmilo Bogdanović u ime Slobodana Miloševića", ocenjuje stranka Vuka Jeremića.

Pravni savet te stranke ukazuje da je civilizacijska tekovina modernog demokratskog društva upravo razdvajanje javne i tajne policije, kao i civilna kontrola nad tajnim službama.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Medijska koalcija: Vučić nastavlja da ugrožava bezbednost novinara i medijske slobode

Beograd, 19. oktobar 2018. – Koalicija novinarskih i medijskih udruženja smatra da j…