Naslovna Civilno društvo Nasilje nad ženama jasno osuditi, politička ili ideološka pripadnost nebitna

Nasilje nad ženama jasno osuditi, politička ili ideološka pripadnost nebitna

4 minuta za čitanje
0
195
Inicijativa "Ne da(vi)mo Beograd"

Beograd, 12. jul 2019. – Inicijativa Ne davimo Beograd saopštila je da je osuda nasilja nad ženama, iznad svake političke, ideološke, akademske ili bilo koje druge pripadnosti i da očekuju da reaguje Tužilaštvo na pretnje koje je upućivao Zoran Ćirjaković.

Otvoreno pismo javnosti povodom ponašanja Zorana Ćirjakovića, predavača na FMK

Kao društvo moramo pokazati da su seksističke uvrede, proganjanje, praćenje, provokacije i sve ono što je Zoran Ćirjaković, predavač Fakulteta za medije i komunikacije, sprovodio godinama nad velikim brojem žena, neprihvatljive. Pored reakcije javnosti, očekujemo i da Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal napokon reaguje i zaštite žrtve“, navela je Inicijativa.

Ne davimo Beograd ističe da je reakcija koju je grupa novinarki, aktivistkinja i naučnih radnica uputila javnosti, u vidu otvorenog pisma, gest dužan poštovanja i podrške, te su pozvali sve aktere javnog života, a posebno predstavnike institucija, da nedvosmisleno osude seksistički progon koje su godinama trpele.

U svom obraćanju javnosti, ove hrabre žene su vrlo eksplicitno pokazale kakvim su sve gadostima bile izložene kroz objavljivanje prepiski i poruka koje im je Zoran Ćirjaković upućivao. Ovaj progon nije ostao samo na društvenim mrežama, već se prenosio i u javni i fizički prosotor gde se Ćirjaković tendenciozno pojavljivao na mestima koje su žrtve posećivale. I tako godinama. Bez reakcije tužilaštva“, navodi se u saopštenju.

Podsećamo da se Fakultetu za medije i komunikacije ogradio od ponašanja i delovanja predavača Zorana Ćirjakovića.

Dodaje se da su u tom pokretu “duboko razočarani, iako ne i iznenađeni, što su poruke mržnje, eksplicitne pretnje nasiljem, seksističke uvrede i “bolesno naslađivanje” koje odiše iz njih, ipak našli zaštitu u reakciji predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković“.

Na primeru samo jedne poruke, a godinama ih je bilo jako puno, može se videti nivo degutantnosti obraćanja žrtvama, za koje je Maja Gojković našla razumevanje i tako nije propustila priliku da na još jedan način osramoti instituciju koju predstavlja“, poručuju iz Inicijative.

Ističu da javne reakcije žrtava Maja Gojković vidi kao poziv na linč progonitelja.

U tom društvu zaštitu uživa napasnik i progonitelj, a osuda je usmerena ka nepodobnim žrtvama“, navodi se u saopštenju.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

NUNS: Utvrditi ko uznemirava novinara N1 Dušana Mlađenovića

Beograd, 27. maj 2020. – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozvalo je nadle…