Naslovna Civilno društvo Nasilje prema ženama ne prestaje, javna podrška Mileni Lazarević

Nasilje prema ženama ne prestaje, javna podrška Mileni Lazarević

3 minuta za čitanje
0
249
CEP: Na mesto Miščević postaviti podjednako stručnu osobu

Beograd, 07. jun 2022. – Milena Lazarević, programska direktorka Centra za Evropske politike, se suočila sa mizoginim i seksističkim komentarima na društvenim mrežama, nakon što je javno govorila o poseti ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova Srbiji.

Tim povodom Akademija ženskog liderstva javno upućuje snažnu podršku Mileni Lazarević.

Nasilni komentari nisu bili usmereni samo na to što je Lazarević govorila već i na njen izgled, a sadržali su i pretnje seksualnim nasiljem i uznemiravanjem.

Ovaj slučaj još jednom pokazuje da je nasilje prisutno svuda, uprkos svim zalaganjima, zakonima i protokolima. Položaj žena u Srbiji se ne popravlja i mi kao društvo tome moramo stati na put. Nasilje je posebno izraženo prema ženama u javnom prostoru. Nasilje prema ženama ne prestaje.

Akademija ženskog liderstva poziva sve institucije da kontinuirano prate i na vreme preduzimaju sve mere koje su im na raspolaganju da se negativna i nasilna atmosfera u kojoj živimo menja.

Nama je potrebno društvo bez nasilja, društvo u kom će žene moći da iskažu sve svoje potencijale. Jedino tako možemo graditi progresivno evropsko društvo“, navodi se u saopštenju.

Pored navedenog, u saopštenju su pozvane institucije da reaguju i adekvatno sankcionišu nasilnike koji su napali Milenu Lazarević.

Podsećamo da je Akademija ženskog liderstva pratila nasilje nad političarkama i ženama uključenim u sprovođenje izbora tokom predizborne kampanje. Zabrinjavajući podaci prikupljeni tokom kampanje su publikovani i poslati institucijama, ali je za sada reakcija institucija izostala.

Nastavićemo da pratimo nasilje prema ženama jer Srbija mora biti mesto u kojoj će se žene osećati sigurno da izraze svoje mišljenje, bez straha od napada i uznemiravanja“, poručuju, na kraju saopštenja, iz Akademije ženskog liderstva.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Beogradski Prajd 2023. biće održan 9. septembra

Beograd, 26. septembar 2022. – Beogradska Parada ponosa zakazana je za drugi vikend …