Naslovna Politika Evropska unija Nastavak podrške EU Zapadnom Balkanu u oblasti slobode izražavanja, promociji pomirenja i regionalne saradnje

Nastavak podrške EU Zapadnom Balkanu u oblasti slobode izražavanja, promociji pomirenja i regionalne saradnje

3 minuta za čitanje
0
123
EUWMBmedia

Podgorica, 13. septembar 2019. – Evropska komisija potvrdila je svoju podršku regionu kroz nove inicijative čiji je fokus na medijskoj odgovornosti, pismenosti i upravljanju, pravosudnoj ekspertizi u oblasti slobode izražavanja, promociji pomirenja i regionalne saradnje, navodi se u zaključcima skupa Medijski dani EU-Zapadni Balkan.

To je deo snažne podrške EU slobodi medija i nezavisnosti novinarstva na Zapadnom Balkanu, kojom se podupiru tekući regionalni programi vredni 20 miliona evra, dodaje se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da je treće izdanje Dana medija EU-Zapadni Balkan okupilo oko 350 predstavnika medija i organizacija civilnog društva, kao i tvoraca politike sa Zapadnog Balkana i iz EU.

Tekuća podrška medijima u regionu premašuje 20 miliona evra i to 11,5 miliona za pet regionalnih programa i 8,2 miliona za različite inicijative u šest zapadnobalkanskih partnera.

Kada je reč o regionalnim programima, za Jačanje pravosudne ekspertize u oblasti slobode izražavanja i medija odobreno je 2,5 miliona evra, za Regionalni program obuke za unapređenje kvaliteta i profesionalnosti novinara dato je dva miliona evra, za program Izgradnja poverenja u medije 1,5 miliona evra, dok je Direktni grant Evropskoj zadužbini za demokratiju četiri miliona evra.

Za Program tehničke pomoći javnim medijskim servisima na Zapadnom Balkanu izdvojeno je 1,5 miliona evra.

Preostalih 8,2 miliona evra se koristi za inicijative Unapređenja radnih odnosa i profesionalnosti u albanskim medijima, Mapiranje ljudskih prava u medijima posmatranjem stavova građana, ugroženih delova društva i medijske zajednice u Bosni i Hercegovini, Podrška medijima i nezavisnom novinarstvu iz perspektive ljudskih prava na Kosovu, Ka profesionalnijem i kredibilnijem istraživačkom novinarstvu u Crnoj Gori, Projekat posvećen vestima i digitalnoj pismenosti u Severnoj Makedoniji i Ugovorima o tehničkoj pomoći sa dva javna emitera u Srbiji.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Kontinuirano urušavanje radnih prava od strane vlasti za posledicu ima nedovoljno sindikalno organizovanje

Beograd, 24. februar 2020. – U Srbiji opada broj članova sindikata, a krivicu za to snose …