Naslovna Društvo Pravosuđe Nastavljeno suđenje žandarmima

Nastavljeno suđenje žandarmima

7 minuta za čitanje
0
520

Suđenje žandarmima koji se terete za napad na braću premijera i gradonačelnika Beograda Andreja Vučića i Predraga Malog tokom Parade ponosa 2014, nastavljeno je danas u Palati pravde u Beogradu svedočenjem Darinke Mirović (81) koja živi na uglu Birčaninove i Ulice Svetozara Markovića gde se dogodio incident.

Ona je rekla da živi na prvom spratu i da je izašla na francuski balkon kada je čula graju.

Darinka Mirović kazala je da je videla policajce kako tuku jednog mladića koji je stajao pored zida, kao i nedaleko od terase drugog mladića okruženg trojicom-četvoricom policajaca i da pretpostavlja da su ga legitimisali.

Na pitanje odbrane da li je čula reči: "Stoj", "Odbij", "Ne može dalje", Drinka Mirović je rekla da nije.

U nastavku sudjđenja svedočila je novinarka TV N1 Jelena Zorić koja je sa snimateljem Bobanom Španićem bila na mestu incidenta.

Zorićeva je rekla da je "perifernim vidom" primetila pored žandarma više od dva civila i potom čula žagor i graju i reči: "Alo, odbij, šta to radiš…" i da je videla tuču.

Prenela je da je rekla Španiću da snimi to što se vidi jer može da bude interesantno, dodavši da je mobilnim telefonom obavestila urednika o tome šta se dešava.

Zorićeva je rekla i da je, dok je okretala broj, čula i reči "lezi dole, stoj, gde ćeš" kao i da je čula udarce pendrekom ali da u tom trenutku nije znala o čemu se uopšte radi.

Ona je navela i da je videla da je jedan civil, pošto se okrenuo ka žandarmima, dobio udarac pendrekom u leđa, dodavši da je tek naknadano saznala da se radi o Andreju Vučiću.

Zorićeva je navela i da je snimljeno 147 sekundi i da je potom, pošto se sve završilo otišla na nekoliko drugih lokacija u gradu kako bi nastavila izveštavanje o Paradi ponosa.

Objasnila je i da je potom na portalu na mobilnom telefonu videla da je pretučen Andrej Vučuić i da je potom srela inspektora MUP-a koga zna od ranije koji je pitao da li je neko snimio šta se dogodilo.

Zorićeva je rekla i da, pošto nije znala šta je snimljeno, da mu je prenela da imaju snimljenu neku tuču a da su policajci, kad su pogledali snimak, videli da se radi o Andreju Vučiću.

Ona je navela i da je potom kontakatirala direktora N1 televizije Jugoslava Ćosića, s obzirom da su joj policajaci rekli da treba da ode do MUP-a, beogradske policije sa snimkom, dodavši da su posle oko sat vremena sa Španićem i Ćosićem zajedno otišli u sedište BIA.

Zorićeva je navela i da je, posle pisanog zahteva, BIA presnimila video zapis i vratila kameru ekipi N1 koja je uveče emitovala sve što je snimljeno kako bi se izbegle bilo kakve spekulacije.

Na pitanje odbrane da li je videla da je neki civil udario policijskog službenika, ona je odgovorila odrečno, dodavši i da nije videla potezanje pištolja kao i da se ne seća da li je čula reči "pazi, pištolj".

Optužnicom Višeg javnog tužilaštva, žandarmi Predrag Mitrović, Slavko Stojanović, Dragan Savić, Dalibor Đorđević, Zlatko Gigić, Boban Lekić, Mitar Milosavljević i Rade Matić terete se da su počinili krivično delo napada na vojno lice u vršenju službe, u sticaju s krivičnim delom zlostavljanja i mučenja.

Okrivljenima se optužnicom Višeg javnog tužilaštva u Beogradu na teret stavlja i krivično delo zloupotrebe službenog položaja.

Suđenje će biti nastavljeno 31. maja u 10 sati, takođe saslušanjem svedoka.

Izvor: Beta

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Pravosuđe
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Pokrenut portal za onlajn plaćanje sudskih taksi

Beograd, 15. maj 2021. – Ministarka pravde Maja Popović izjavila je da je Ministarst…