Naslovna Politika Navršilo se 25 godina postojanja i rada novinske agencije FoNet

Navršilo se 25 godina postojanja i rada novinske agencije FoNet

6 minuta za čitanje
0
188
FoNet

Beograd, 7. februar 2019. – Novinska agencija FoNet danas navršava 25 godine postojanja i rada, kao najstarija aktivna privatna i nezavisna agencija u Srbiji, koja radi u skladu sa standardima profesionalnog i nepristrasnog novinarstva.

Agencija je 7.februara 1994. godine u Beogradu počela rad u uslovima ratova u regionu, monopola režimskih medija i različitih vidova represije kojima su, tokom poslednje decenije 20.veka, bili izloženi nedržavni mediji u Srbiji.

Od prvog dana, FoNet medijima i javnosti emituje istinite, profesionalne i nepristrasne medijske sadržaje o događajima u zemlji, regionu i svetu.

Čista, pouzdana i jasna vest, zasnovana na činjenicama, bez uticaja sa bilo koje strane, tekovina je 25 godina rada FoNeta, koji je delio i deli sudbinu većine domaćih medija sa nezavisnim uređivačkom politikom.

Posle promena 2000.godine, FoNet radi i razvija se, uprkos svim problemima postkonfliktnog društva u tranziciji i posledicama dugotrajne krize, koja je teško pogodila i medijsku sferu.

Suočen sa pogoršanjem stanja u oblasti slobode izražavanja i slobode medija proteklih godina, FoNet radi u dodatno otežanim uslovima, ali ne odstupa od nezavisne, profesionalne i odgovorne uređivačke politike.

Izražava podršku i solidarnost sa svim medijima i novinarima, organizacijama i javnim ličnostima, koji su zbog svog profesionalnog rada ili kritičkih stavova izloženi napadima, pretnjama, pritiscima, kampanjama ili diskreditaciji bilo koje vrste.

Podržavajući dijalog o svim problemima, ne samo medija i novinara, već i društva u celini, FoNet se pridružuje osudama govora mržnje na medijskoj i javnoj sceni, odlučan da i ubuduće radi u interesu istinitog i poštenog informisanja građana i građanki Srbije.

Izazovi sa kojima se FoNet suočava su i neravnopravni uslovi poslovanja, politička i finansijska ograničenja, očuvanje starih i uspostavljanje novih monopola, kao i nepoštovanje osnovnih etičkih i profesionalnih novinarskih standarda i autorskih prava.

Očekuje da striktna primena medijskog zakonodavstva i odluka Vlade Srbije o prestanku rada državne agencije konačno stvore ambijent za dalji razvoj privatnih agencija na fer tržišnim principima.

Smatra vlasti obaveznim da na delu dokažu političku volju da se stanje na medijskoj sceni popravi odmah, a ne za godinu ili dve, i spreče da nova medijska regulativa označi retrogradnu reviziju dosadašnje reforme u ovoj oblasti.

Jubilarnu godišnjicu FoNet dočekuje sa jasno uobličenom i prepoznatljivom multimedijalnom agencijskom produkcijom, koja obuhvata klasične servise vesti, pisani, tonski, foto i video, ali i inovativne produkcijske formate Kvaka 23, Press extra, Kosinus, Bez rukavica i Pressek.

U skladu sa temeljnim principom rada u javnom interesu, FoNet je, rukovođen namerom da se vestima obrati neposredno i građanima, razvio i sajt televizijskih vesti FoNetweb.tv.

FoNet nastavlja uspešnu saradnju sa velikim brojem elektronskih, pisanih i onlajn medija, institucija i organizacija u Srbiji, regionu i svetu.

Autori vesti, izveštaja, fotografija, video klipova i televizijskih formata FoNeta su urednici, novinari, fotoreporteri i snimatelji agencije u Beogradu, dopisnici i saradnici u Srbiji, regionu i inostranstvu.

FoNet je član Asocijacije medija i Asocijacije medija Jugoistočne Evrope (SEEMO).

FoNet prihvata i pridržava se principa rada koje propisuju Međunarodna federacija novinara (IFJ), Kodeks Asocijacije medija i Kodeks novinara Srbije i priznaje nadležnost Saveta za štampu.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Milivojević: Otvaranje medija za kratko vreme doprinosi značajnoj promeni odnosa na političkoj sceni u Srbiji

Beograd, 08. novembar 2019. – Politički analitičar Cvijetin Milivojević ocenio je da…