Naslovna Civilno društvo Navršilo se osamnaest godina od nestanka novinara Marjana Melonašija u centru Prištine

Navršilo se osamnaest godina od nestanka novinara Marjana Melonašija u centru Prištine

4 min read
0
251
Udruženje novinara Srbije

Beograd, 9.septembar 2018. – Udruženje novinara Srbije (UNS) podsetilo je da se navršilo osamnaest godina od nestanka novinara srpske redakcije Radio televizije Kosova (RTK) Marjana Melonašija.

Istraga o njegovom nestanku do sada praktično nije vođena.

Na žalbu njegove majke Cice Janković Savetodavna komisija za ljudska prava UNMIK-a ukazuje na nevoljnost policije UNMIK da istražuje ako ima naznaka da su motivi zločina politički, a mogući počinionici povezani sa OVK, navodi UNS.

Marjanova majka Cica Janković je njegov nestanak odmah prijavila UNMIK-u, Međunarodnom komitetu Crvenog krsta, Crvenom krstu Jugoslavije i MUP-u Srbije, ali UNMIK, koji je tada jedini imao nadlženost za ovakvu vrstu istraga, nije uradio ništa.

Istraga je zvanično otvorena tek pet godina pošto je Melonašijev nestao, a u UNMIK-ovoj dokumentaciji ne postoji niti jedan istražni spis koji bi ukazao da su policajci bilo koga ispitali u vezi sa njegovim nestankom, objavile su pre tri godine frankfurtske Vesti, pozivajući se na odluku Savetodavne komisije za ljudska prava UNMIK-a.

Prema podacima do kojih je došao UNS, predmet Marjan Melonaši od 12. marta 2015. godine nalazi se u Osnovnom tužilaštvu u Prištini.

Kako je UNS-u rečeno "istraga je u toku", ali javnosti nije poznato da je ijedan korak učinjen na rasvetljavanju tog zločina. KFOR je saopštio da nema nikakvih podataka o Melonašijevom nestanku.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije obavestilo je UNS da u evidenciji ubijenih i kidnapovanih novinara na Kosovu ima šestoricu novinara i medijskih radnika, među kojima je i Marjan Melonaši.

Marjan je sa 24 godine bio na početku karijere. Pre RTK, radio je u humanitarnoj organizaciji Jen i Medija ekšen internešenel, a bio je i saradnik Kontakt radija u Prištini.

Marjan Melonaši rođen je 3. jula 1976. godine u Prištini i jedino je dete svojih roditelja. Studirao je engleski jezik.

U borbi protiv zaborava i nekažnjivosti zločina nad novinarima, UNS će objaviti seriju tekstova o Marjanu Melonašiju, saopšteno je iz UNS-a.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Preteće pismo stiglo na adresu novopazarskog Sandžačkog odbora za ljudska prava

Novi Pazar, 18. februar 2019. – Nevladina organizacija „Sandžački odbor za za&…