Naslovna Civilno društvo NDMBGD: Fondove EBRD-a ne koristiti za “štetne projekte”

NDMBGD: Fondove EBRD-a ne koristiti za “štetne projekte”

3 minuta za čitanje
0
141
Inicijativa "Ne da(vi)mo Beograd"

Beograd, 21. jun 2019. – Inicijativa “Ne da(vi)mo Beograd” (NDMBGD) je reagovala na izjavu direktorke Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Zapadni Balkan, Žužane Hargitaj.

Hargitaj je izjavila da će Srbiji i drugim zemljama Zapadnog Balkana biti potrebno skoro dva veka da dostignu prosečan nivo prihoda u Evropskoj uniji (EU).

Inicijativa je upitala “da li bi možda taj period bio kraći kada se fondovi te banke u Srbiji ne bi koristili za štetne projekte?“.

U saopštenju je navedeno da su “štetni projekti” finansirani fondovima te banke izgradnja spalionice otpada na beogradskoj deponiji smeća u Vinči, rekonstrukcija Trga Slavija koja kako se navodi umesto da je funkcionalno rešila saobraćaj, postala je “muzička fontana“, zatim se pominje “preskupo kozmetičko šminkanje” četiri glavna gradska bulevara koje će, takođe umesto unapređenja saobraćaja, dodatno usporiti javni prevoz.

Predstavnik Inicijative Dobrica Veselinović upozorio je Savet direktora direktora EBRD na sastancima u Sarajevu od 7. do 9. maja na projekte koje je NDMBGD ocenila kao štetne.

Veselinović je ukazao na probleme u vezi s ugovorom o javno-privatnom partnerstvu za deponiju u Vinči, koji je Beograd potpisao 2017. godine s privatnim konzorcijumom “Suez-Itochu“, a kojim se planira izgradnja spalionice otpada koji će građane Beograda koštati najmanje 40 miliona evra godišnje, a negativno će uticati i na kvalitet vazduha.

Savetu direktora EBRD ukazano je i na probleme sa žalbenom mehanizmom povodom rekonstrukcije Trga “Slavija“, kao i na “potpuno pogrešan projekat ‘Zeleni bulevar’ ” ove nedelje započetu “rekonstrukciju” ulica Kraljice Marije, 27. marta, Džordža Vašingtona i Dušanove, koja se “protivi svim principima održivog saobraćaja“.

Inicijativa “Ne davimo Beograd” je poručila da će u saradnji sa partnerskom mrežom “BankWatch CEE” nastaviti da prati sve projekte gradskih vlasti koje finansira Evropska banka za obnovu i razvoj i da ukazuje na štetu od njihovog sprovođenja.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Projekcija plesnog videa “Pogled” i razgovor o socijalnoj funkciji umetnosti na festivalu KONDENZ

Beograd, 21. oktobar 2019. – Na ovogodišnjem izdanju Festivala savremenog plesa i performa…