Naslovna Civilno društvo NDNV: Ćutanjem o napadima na novinarke N1 država toleriše fašizaciju društva i uspostavljanje ‘zakona rulje’

NDNV: Ćutanjem o napadima na novinarke N1 država toleriše fašizaciju društva i uspostavljanje ‘zakona rulje’

3 minuta za čitanje
0
113
TV N1

Novi Sad, 22. februar 2020. – Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zatražilo je od nadležnih državnih organa da konačno zaštite novinarke N1 koje su na meti uvreda i kleveta zbog toga što profesionalno obavljaju svoj posao.

Nakon prošlogodišnjih pretnji, ponovo je gebelsovski napadnuta naša koleginica Vanja Đurić, novinarka N1 koja je na portalu prismotra(.)net označena kao novinarka N1 koja je ‘pravila filmove protiv Srbije’. Inače, isti sajt je u svojim objavama targetirao i novinarku N1 Žaklinu Tatalović, objavljujući njene privatne fotografije sa društvenih mreža”, ukazuje se u saopštenju udruženja.

Kako se navodi, u tekstu o Vanji Đurić, osim drugih filmova na kojima je radila, navodi se i dokumentarni film “Albanke su naše sestre”, koji je NDNV u saradnji sa BIRN-om Kosova i nemačkim Forumom ZFD snimio još 2017. godine.

Podsećamo javnost da su NDNV i partneri 2017. godine primili veliki broj otvorenih pretnji smrću. Takođe, projekcija filma u Kraljevu bila je otkazana, nakon što su organizatori primili veliki broj pretnji. U Novom Sadu organizatori su uspeli da osujete pokušaj ekstremnih desničara da prekinu projekciju filma. U Nišu su pretnje kulminirale, a filmska ekipa bila je izložena velikom broju direktnih pretnji smrću”, ističe se u saopštenju..

Dodaje se da su prošle godine autorke filma “Albanke su naše sestre”, Sanja Kljajić, Vanja Đurić i Milena Popović već primile veliki broj uvreda i pretnji smrću, te da je NDNV slučaj prijavio svim nadležnim institucijama kao i relevantnim domaćim i međunarodnim institucijama, ali da do danas nije bilo nikakvog sudskog epiloga.

Neshvatljivo je, nedozvoljivo i pogubno ćutanje države na takve napade jer se na taj način zapravo toleriše fašizacija društva i uspostavljanje ‘zakona rulje’”, upozorava NDNV.

Udruženje je pozvalo nadležne institucija da konačno reaguju na napade, te apelovalo na građane da izraze solidarnost sa novinarima koji rade u skladu sa načelima Kodeksa novinara Srbije i brane čast novinarske profesije, a time i prava svih građana, prenosi portal Autonomija.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Srpski PEN centar povodom poništavanja ili zamrzavanja konkursa za kulturu

Beograd, 26. mart 2020. – Srpski PEN centar izražava najdublju zabrinutost povodom o…