Naslovna Civilno društvo NDNV: Neophodna podrška građana novinarima koji profesionalno obavljaju svoj posao u uslovima vanrednog stanja

NDNV: Neophodna podrška građana novinarima koji profesionalno obavljaju svoj posao u uslovima vanrednog stanja

5 minuta za čitanje
0
217
Nezavisno društvo novinara Vojvodine - NDNV

Novi Sad, 22. mart 2020. – Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) pozvalo je građane u regionu Zapadnog Balkana da podrže rad novinara koji profesionalno obavljaju svoj posao u vanrednim okolnostima izazvanim pandemijom virusa korona.

Građani regiona su pozvani i da prestanu da prate medije koji šire lažne vesti zarad sticanja profita motivisani strahom ljudi od ove zarazne bolesti, dok je oglašivače pozvalo da se ne oglašavaju u takvim medijima.

NDNV je u saopštenju za javnost poručio da izražava apsolutnu solidarnost sa kolegama u regionu koji poštujući profesionalne kodekse svakodnevno izveštavaju građane o svim bitnim informacijama, u skladu sa interesima javnosti i uz sve rizike koji taj posao nosi.

Apelujemo na sve medije da obezbede neophodnu zaštitnu opremu novinarima, fotoreporterima i drugim medijskim radnicima koji su, po prirodi posla, među najrizičnijim grupama kad je u pitanju širenje novog virusa”, navodi se u saopštenju za javnost.

NDNV je pozvao vlasti država u regionu da sve važne informacije blagovremeno dostavljaju medijima, ali i da učine dodatni napor da obezbede kvalitetniju komunikaciju sa novinarima.

Ovo je posebno važno u vremenu kada dolazi do ograničavanja brojnih sloboda i prava građana, kako bi se izbegle potencijalne zloupotrebe mera koje primenjuju vlade u regionu radi sprečavanja širenja zaraze”, ističe se u saopštenju.

NDNV je dodao da je podizanje kvaliteta komunikacije između donosioca odluka i novinara izuzetno važno i zbog vraćanja poverenja građana u institucije, koje je od ključnog značaja i za adekvatnu primenu mera u borbi protiv virusa korona.

Pozivamo javne i privatne kompanije da i sami doprinesu jačanju medijskih i novinarskih sloboda tako što će prestati da se oglašavaju u medijima na svim platformama koje šire lažne vesti, poruke mržnje ili doprinose širenju panike. Kolege novinare podstičemo da se u izveštavanju oslanjanju na proverene informacije i relevantne sagovornike i stavove struke”, piše u saopštenju.

Dodaje se da je istinito i objektivno informisanje od presudnog značaja za prevazilaženje aktuelne krize na globalnom nivou, a posebno je važno za region u kojem su brojni mediji, nažalost, pretvoreni u glasnogovornike političkih vlasti, zapostavljajući interese javnosti i standarde novinarske struke.

NDNV je izrazio posebnu solidarnost sa novinarima i drugim medijskim radnicima, ali i svim građanima Zagreba, koje je danas zadesio zemljotres, što je, uz postojeće vanredne okolnosti zbog širenja virusa, dodatno uznemirilo stanovnike tog grada i otežalo rad novinarskih profesionalaca.

Zato apelujemo na podršku i solidarnost među novinarima u regionu, a NDNV će svim kolegama pružiti bezrezervnu podršku”, poručuje se u saopštenju.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Civilno društvo i mediji traže od Batuta podatke o umrlim od korona virusa u Srbiji

Beograd, 09. jul 2020. – Od „Batuta“ se traži da podatke o ukupnom broju zaraženih, onima …