Naslovna Civilno društvo NDNV: Proces predlaganja i izbora članova REM-a protivan interesima javnosti

NDNV: Proces predlaganja i izbora članova REM-a protivan interesima javnosti

2 minuta za čitanje
0
112
Nezavisno društvo novinara Vojvodine - NDNV

Novi Sad, 14. februar 2020. – Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) saopštilo je da nije učestvovalo u izboru člana Regulatornog tela za elektronske medije (REM), kojeg su imala pravo da predlože udruženja novinara, jer taj proces smatra nelegitimnim i protivnim interesu javnosti.

Ostavke prethodnih članova REM u sklopu političkih dogovora oko poboljšanja izbornih uslova ne doprinose nezavisnosti tog regulatornog tela, već naprotiv, samo potvrđuju da je ono pod velikim političkim uticajem, ocenilo je Društvo u saopštenju.

Kako se dodaje, kandidati koje su predložila novinarska udruženja, predložena su bez konsultacija sa NDNV i nemaju podršku tog društva.

Društvo je ukazalo da je posebno zabrinuto informacijama o “džentlmenskom dogovoru” koji je postignut na sednici skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje prema kojem bi u ovom sazivu REM kandidat bio iz novinarskih udruženja, a u sledećem iz elektronskih medija.

Upozoravamo da udruženja koja su postigla takav dogovor nemaju mandat da pregovaraju u ime čitave medijske zajednice“, istakao je NDNV i podsetio da je nedavno usvojenom strategijom javnog informisanja predviđeno da se nakon izmena Zakona o elektronskim medijima, ponovo biraju svi članovi REM.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Srpski PEN centar povodom poništavanja ili zamrzavanja konkursa za kulturu

Beograd, 26. mart 2020. – Srpski PEN centar izražava najdublju zabrinutost povodom o…