Naslovna Civilno društvo NDNV: Profesionalno izveštavati o temama u vezi sa javnim zdravljem, ne dovoditi građane u zabludu dezinformacijama

NDNV: Profesionalno izveštavati o temama u vezi sa javnim zdravljem, ne dovoditi građane u zabludu dezinformacijama

3 minuta za čitanje
0
107
Nezavisno društvo novinara Vojvodine - NDNV

Novi Sad, 11. mart 2020. – Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) apelovalo je na novinare i medije da izveštavaju profesionalno o temama u vezi sa javnim zdravljem, a predstavnike vlasti i političkih partija da se ponašaju odgovorno i da porukama ne dovode građane u zabludu u pogledu opasnosti vezanih za korona virus i javno zdravlje.

Društvo je u saopštenju ukazalo da je nedopustivo širenje panike i korišćenje senzacionalističkih naslova i pozvalo novinare i urednike da te teme ne koriste za postizanje veće čitanosti ili gledanosti.

Nedopustive su i neodgovorne izjave zvaničnika, a nažalost i pojedinih zdravstvenih radnika, u kojima se građanima iznose netačne informacije i ‘šaljive poruke’, umesto da se pospešuje prevencija od širenja virusa“, ocenio je NDNV.

Društvo je podsetilo da je obaveza nosilaca javnih funkcija i predstavnika zdravstvenih institucija da javnosti saopštavaju relevantne podatke i savete zasnovane na utvrđenim naučnim činjenicama, u interesu građana, a štiteći pravo na privatnost obolelih.

Našim kolegama i koleginicama savetujemo strogo poštovanje profesionalnih standarda iz Kodeksa novinara Srbije“, naveo je NDNV i dodao da novinari u izveštajima treba da se oslanjaju na informacije koje objavljuju zvanične institucije, dok prilikom izbora sagovornika treba da vode računa o kredibilnosti i kompetentnosti sagovornika.

Društvo je poručilo kolegama da koriste proverene izvore i objasne građanima na koji način mogu da se zaštite i kako da se ponašaju odgovorno.

Posebnu pažnju treba posvetiti zaštiti identiteta obolelih i ugroženih. Novinari i novinarke su dužni da poštuju privatnost i da objavljuju samo one detalje koji su od javnog interesa“, istakao je NDNV.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

RCC organizuje “Balkathon”, prvo onlajn takmičenje Zapadnog Balkana

Sarajevo, 02. jul 2020. – Savet za regionalnu saradnju (RCC) organizuje prvo onlajn takmič…