Naslovna Politika NDNV protestuje zbog cenzure i pritisaka na novinare u Radio-televiziji Vojvodine

NDNV protestuje zbog cenzure i pritisaka na novinare u Radio-televiziji Vojvodine

6 min read
0
106
Žana Bulajić

Novi Sad, 06. mart 2019.  – Nezavisno društvo novinara Vojvdine (NDNV) je najoštrije protestvovalo zbog cenzure i pritisaka na novinare u Radio-televiziji Vojvodine (RTV), navodeći primer novinarke Žane Bulajić kojoj nije produžen ugovor zbog načina na koji je izveštavala o preuzimanju Aerodroma "Nikola Tesla" francuskom koncesionaru.

Ocenjujući da su "novinari koji profesionalno obavljaju svoj posao nepoželjni u pokrajinskom javnom servisu" NDNV navodi da rukovodstvo te kuće "krši propise o javnim servisima stavljajući interese vlasti iznad interesa građana".

"Poslednji primer je profesionalno šikaniranje novinarke Žane Bulajić, koja je urednicima RTV postala nepodobna pošto je prilikom izveštavanja o preuzimanju Aerodroma 'Nikola Tesla' od strane francuskog Vansija u direktnom uključenju u Dnevniku u 17 časova navela notornu činjenicu da javnost još uvek nije upoznata sa sadržajem ugovora o koncesiji koji je država sklopila sa tom francuskom kompanijom", ističe u saopštenju NDNV.

Nakon tog izveštaja, status Žane Bulajić u RTV je iznenada promenjen, naglašava NDNV, navodeći da ona više "ne dobija novinarske zadatke i to bez ikakvog obrazloženja rukovodilaca i urednika", osim što joj je "samo usmeno saopšteno da nisu bili zadovoljni načinom na koji je izveštavala" o predaji Aerodroma koncesionaru.

Posredno joj je saopšteno da su su urednici "dali uputstvo saradnicima u Informativnom programu da je više ne angažuju", ističe NDNV.

U saopštenju se naglašava da je, "osim cenzure i mobinga kojem je izložena, neizvestan i radni status Žane Bulajić", koja je u dopisništvu RTV angažovana posredstvom agencije Ninamedija.

Na tom radnom mestu je od 18. novembra prošle godine, na osnovu ugovora sa Ninamedijom koji je potpisala tek 1. decembra. Iako je taj ugovor istekao 31. januara, u RTV su nastavili da je angažuju sve do 13. februara, a u Ninamediji su joj usmeno rekli da je to uobičajena procedura i da će naknadno potpisati novi ugovor. To se ipak još uvek nije desilo, ističe NDNV.

Društvo novinara Vojvodine upozorava "na moguće kršenje propisa prilikom angažovanja novinara na pokrajinskom javnom servisu", kako i na "eventualne manipulacije sa ugovorima o radu koje se koriste kao dodatni pritisak na novinare da rade po nalozima političkih komesara, a ne u skladu sa standardima profesije".

U saopštenju NDNV ukazuje da je na sličan način način u RTV već veliki broj novinara ostao bez angažmana bez ikakvog zvaničnog obrazloženja.

Upozoravamo rukovodstvo RTV da je zakonska obaveza pokrajinskog javnog servisa da u svom programu zastupa interese javnosti i da je cenzura svojstvena propagandističkim medijima totalitarnih režima, a njene posledice bivaju fatalne po građane, naglašava u saopštenju NDNV.

Istovremeno, NDNV podseća da je Žana Bulajić "jedna od najboljih televizijskih reporterki u Srbiji" i da je pre angažovanja u RTV radila za Televiziju B92, kasnije TV O2, za BK televiziju i televiziju Fox.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Majić: Obaveza svakog stručnjaka je da iskaže svoj stav, bez obzira na cenu

Beograd, 20. maj 2019. – Sudija Apelacionog suda Miodrag Majić izjavio je da nije iz…