Naslovna Civilno društvo NDNV: Slučaj TV Kanal 9 je dobar pokazatelj u kakvom su stanju mediji i uslovi rada novinara na lokalu

NDNV: Slučaj TV Kanal 9 je dobar pokazatelj u kakvom su stanju mediji i uslovi rada novinara na lokalu

3 minuta za čitanje
0
167
Nezavisno društvo novinara Vojvodine - NDNV

 Novi Sad, 26. avgust 2019. – Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) saopštilo je da zahteva od nadležnih institucija da konačno reaguju na zahteve direktorke novosadske televizije Kanal 9, Maje Pavlović koja već dve nedelje štrajkuje glađu zbog nezavidne situacije u toj medijskoj kući.

Istovremeno, NDNV poziva i Maju Pavlović da prekine štrajk glađu da ne bi ozbiljno narušila svoje zdravlje.

Pavlović je u razgovoru sa predstavnicima za NDNV rekla da “se oseća dobro iako joj je zima“, a na poziv udruženja da odustane od ovog vida borbe rekla je da ona “ne može kući, da stavi ključ u bravu i da kaže novinarima da idu kući“, navodi se u saopštenju.

Institucije u Srbiji moraju pokazati da rade u interesu građana a ne političkih moćnika i moraju preuzeti odgovornost za svoj rad. Nedopustivo je da se ugrožavaju ljudski životi zbog nečinjenja nadležnih i da se o problemima ćuti, poručuju iz NDNV.

Oni su ocenili da odgovornost za ovu situaciju leži i na pojedincima u institucijama koji okreću glavu umesto da rade svoj posao i da rešavaju probleme građana.

Ovo udruženje podseća da direktorica televizije Kanal 9 Maja Pavlović ponovo štrajkuje glađu zbog nezavidne materijalne situacije u kojoj se našao taj lokalni medij, te nedoslednih tržišnih uslova, selektivne primene zakona i političkih pritisaka.

Slučaj ove televizije je dobar pokazatelj u kakvom su stanju mediji na lokalu i u kakvim uslovima naše kolege u manjim redakcijama moraju da rade, kažu iz NDNV.

Ponižavanje naše profesije konačno treba na naiđe i na osudu građana, jer bez profesionalnih medija i slobodnih novinara na lokalu nema ni demokratije, rečeno je u saopštenju.

O problemima Maje Pavlović NDNV je, u saradnji sa kolegama iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i Lokal Pressa, obavestilo i predsednika Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvida Mekalistera koji je u poseti Srbiji.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

ACT: Prvi poziv za podršku organizacijama civilnog društva u Srbiji

Beograd, 1. april 2020. – Objavljen je prvi poziv za dodelu finansijske podrške organizaci…