Naslovna Civilno društvo NDNV: Televizija Kanal 9 samo jedan od primera gušenja lokalnih medija

NDNV: Televizija Kanal 9 samo jedan od primera gušenja lokalnih medija

4 minuta za čitanje
0
193
Nezavisno društvo novinara Vojvodine - NDNV

Novi Sad, 12. avgust 2019. – Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) pozvalo je državne organe i institucije da postignuti dogovor sa direktorkom novosadske televizije Kanal 9 Majom Pavlović „konačno sprovedu u delo”.

NDNV je pozvalo i Maju Pavlović da odustane od štrajka glađu, u koji je danas opet stupila, „da ne bi ugrozila sopstveno zdravlje“.

NDNV je u saopštenju ocenio da je položaj televizije Kanal 9 „samo jedan u nizu primera alarmantno lošeg položaja lokalnih medija u Srbiji koji se zbog nejednakih ekonomskih uslova, nepostojanja slobodnog tržišta, nesprovođenja zakona i političkih pritisaka nalaze na rubu opstanka“.

Lokalni mediji imaju veoma važnu ulogu u informisanju građana i kreiranju pluralizma mišljenja i njihovo gušenje vodi dodatnom urušavanju medijske scene i osnovne uloge medija kao korektiva vlasti u demokratskom društvu“, ocenjuje se u saopštenju.

Maja Pavlović je danas ponovo stupila u štrajk glađu nakon što državni i pravosudni organi nisu reagovali na njen apel da se okončaju višegodišnji sudski sporovi, kao i da se nađe rešenje za opstanak te lokalne televizije.

Ona je i pre tri meseca štrajkovala glađu, a protest je prekinula nakon što ju je primila predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Direktorka Kanala 9 je navela da je jedan od razloga zbog kojeg se odlučila na novi štrajk glađu taj što televizija na čijem je čelu ne može da dobije odluke suda u postupcima od kojih neki traju već pet godina.

Istovremeno, ona traži i da razgovara sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, navodeći da je za taj sastanak dobila obećanje u kabinetu predsednice Vlade Srbije.

Maja Pavlović traži i da se donesu sudske odluke koje bi utvrdile da li su takse koje se naplaćuju u skladu sa zakonom i, ako nisu, koliko treba da iznose u skladu sa propisima.

Pre nego što je otpočela štrajk glađu, direktorku Kanala 9 jedino je kontaktirala Organizacija proizvođača fonograma Srbije (OFPS) sa kojom je dogovorila da u narednih 30 dana održe sastanak u vezi sa njenim zahtevima prema toj organizaciji.

Jedan od njenih zahteva odnosi se i na dodelu novca na konkursima za medije, na kojima je, kako je ocenila, njen medij „šikaniran“.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

NUNS: Utvrditi ko uznemirava novinara N1 Dušana Mlađenovića

Beograd, 27. maj 2020. – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozvalo je nadle…