Naslovna Civilno društvo NDNV upozorava na novi talas urušavanja medijskih sloboda u Srbiji

NDNV upozorava na novi talas urušavanja medijskih sloboda u Srbiji

2 minuta za čitanje
0
121
mediji

Novi Sad, 02. april 2020. – Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) skrenulo je danas pažnju javnosti na novi talas urušavanja medijskih sloboda u Srbiji.

To se dešava pod izgovorom vanrednog stanja uvedenog zbog pandemije koronavirusa.

Nakon hapšenja novinarke i članice Upravnog odbora NDNV Ane Lalić novinari u Srbiji su pred novim iskušenjem, jer država njihov rad i istinito, pravovremeno izveštavanje počela je da karakteriše kao ’krivično delo’ i ’dizanje panike’”, navodi se u saopštenju NDNV-a.

S obzirom na ozbiljno ugrožavanje slobode informisanja u vanrednom stanju, NDNV je ocenio da je sada više nego neophodno da esnafska udruženja, nevladine organizacije i međunarodna zajednica budno prate ostvarivanje prava građana u Srbiji i da brane slobodu informisanja i prava koja im pripadaju.

Pozivamo i građane da ne dozvoljavaju da im vlasti ukinu pravo na profesionalno i istinito informisanje, jer samo tako mogu da donose kvalitetne i prave odluke za svoju sigurnost“, navodi se u saopštenju.

Prema mišljenju NDNV-a, vanredno stanje nikako ne može da bude alat za urušavanje ljudskih prava, a novinarima i novinarkama mora da se omogući slobodno bavljenje profesijom u skladu sa načelima Kodeksa novinara Srbije.

Smatramo da je glavna poruka ovakvih poteza vlasti u Srbiji – zastrašivanje javnosti, kao i samih novinara i novinarki koji obavljaju posao u interesu te javnosti“, navodi se u saopštenju.

NDNV je pozvao državne institucije da se ponašaju odgovorno i da poštuju kako Ustav Srbije tako i međunarodne akte za zaštitu prava medijskih radnika u vremenima krize.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

NUNS: Utvrditi ko uznemirava novinara N1 Dušana Mlađenovića

Beograd, 27. maj 2020. – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozvalo je nadle…