Naslovna Civilno društvo NDNV: Vlada Srbije da omogući rad akreditovanih medijskih radnika u vreme zabrane kretanja

NDNV: Vlada Srbije da omogući rad akreditovanih medijskih radnika u vreme zabrane kretanja

4 minuta za čitanje
0
201
mediji

Novi Sad, 18. mart 2020. – Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) traži od Vlade Srbije da razjasni mere u vezi sa ograničavanjem kretanja građana između dvadeset časova i pet časova ujutro i da omogući rad akreditovanih medijskih radnika u tom periodu.

Podsećamo, NDNV je objavio Vodič za izveštavanje i Preporuke za bezbednost novinara o koronavirusu.

Medijsko pokrivanje može biti od krucijalnog značaja u vreme kriznih situacija tako što će omogućiti tačne, sveobuhvatne i pravovremene informacije. Medijski profesionalci mogu da doprinesu sprečavanju ili rešavanju određenih kriznih situacija tako što će se pridržavati najviših profesionalnih standarda.

U vezi s tim, NDNV poziva Vladu Srbije da novinarima i drugim medijskim profesionalcima omogući slobodu kretanja i u periodu od 20 časova do 05 časova ujutru.

Ovo novinarsko druženje ukazuje na Smernice Komiteta ministara Saveta Evrope o zaštiti slobode izražavanja i informacija u kriznim situacijama od 26. septembra 2007. godine kojima je propisano da bi države članice medijskim profesionalcima trebalo da garantuju slobodu kretanja i pristup informacijama u kriznim situacijama.

NDNV smatra da bi ograničavanje kretanja novinarima i drugim medijskim profesionalcima negativno uticalo na slobodu izražavanja, odnosno na pristup informacijama putem medija.

Nadležne vlasti koje su zadužene za krizne situacije trebalo bi medijskim profesionalcima, koji su akreditovani od svojih medijskih organizacija, da dozvole pristup kriznim područjima.

Kao odgovor na legitimnu potrebu za informacijom u situacijama koje zabrinjavaju javnost, vlasti bi trebalo da garantuju javnosti slobodan pristup informacijama, između ostalog, i putem medija.

Takođe, NDNV apeluje i na sve medijske profesionalce da u kriznim situacijama, treba da se pridržavaju najviših profesionalnih i etičkih standarda, posebno imajući u vidu da u kriznim situacijama imaju posebnu odgovornost da javnosti obezbede tačne i bitne informacije, poštujući pri tom prava drugih ljudi, njihovu osetljivost izazvanu strahom i neizvesnošću.

NDNV podseća medijske poslodavce da su u obavezi da preduzmu mere zaštite bezbednosti novinara i medijskih radnika tokom njihovog izveštavanja u uslovima širenja zarazne bolesti COVID 19.

Istovremeno, Evropska federacija novinara (EFJ) pozvala je sve poslodavce da primene mere zaštite zdravlja novinara na radnom mestu.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Civilno društvo i mediji traže od Batuta podatke o umrlim od korona virusa u Srbiji

Beograd, 09. jul 2020. – Od „Batuta“ se traži da podatke o ukupnom broju zaraženih, onima …