Naslovna Politika “Ne davimo Beograd” poziva opoziciju da bojkotuje izbore i da napuste parlamentarne institucije na nacionalnom i lokalnom nivou

“Ne davimo Beograd” poziva opoziciju da bojkotuje izbore i da napuste parlamentarne institucije na nacionalnom i lokalnom nivou

3 minuta za čitanje
0
95
Inicijativa "Ne da(vi)mo Beograd"

Beograd, 29. januar 2019. – Inicijativa "Ne davimo Beograd" pozvala je opoziciju da bojkotuje eventualne izbore ako ne budu fer i slobodni, da napuste parlamentarne institucije na nacionalnom i lokalnom nivou i da obustave parlamentarnu saradnju sa vladajućim strankama.

Ta Inicijativa je u saopštenju predložila formiranje radnog tela koje bi činile organizacije civilnog društva koje se bave izbornim procesima poput Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA), Centra za slobodne izbore i demokratiju (Cesid), Nacionalne koalicije za decentralizaciju, BIRODI, Transparentnosti Srbija i „drugih organizacija koje nisu pod kontrolom vlasti“.

Usvajanje preporuka radne grupe od nadležnih institucija će biti jedini pokazatelj da li su stvoreni uslovi za izlazak opozicije na fer i demokratske izbore“, piše u saopštenju.

Ne davimo Beograd je pozvala opoziciju da se obavežu da će se suprotstaviti nasilju, a posebno onom koji je povezan sa vlašću.

Svi opozicioni politički akteri se obavezuju da će solidarno stati u zaštitu svih ugroženih građana koji se nađu na udaru pesnice vlasti zbog drugačijeg mišljenja ili kritičkog delovanja i pružiti pomoć i zaštitu ugroženim ljudima i grupama“,

Inicijativa je zatražila od opozicije da rade transparentno i da budu otvoreni za uključivanje građana i građanki u sve aktivnosti.

Svi politički akteri moraju se obavezati da će u svim svojim zajedničkim aktivnostima maksimalno poštovati i uvažavati sve oblike različitosti, nacionalne, rodne, verske ili seksualne orijentacije, kao i uložiti maksimalne napore da se u ovim aktivnostima obezbedi jednako učešće žena“, ocenila je Inicijativa.

U saopštenju je Inicijativa pozvala opoziciju da se obavežu da će primenjivati nenasilne metode u svim protestnim i drugim aktivnostima usmerenim na demokratizaciju društva.

Inicijativa je pozvala na „nastavak borbe svim raspoloživim legalnim sredstvima“ kroz proteste, protestne akcije i mobilizaciju građana ako vlast nastavi da ignoriše zahteve građana koji protestuju.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Slovenački premijer želi drugi blok nuklearne centrale Krško

Ljubljana, 23. avgust 2019. – Slovenački premijer Marjan Šarec založio se za izgradn…