Naslovna Politika “Ne davimo Beograd” poziva opoziciju da bojkotuje izbore i da napuste parlamentarne institucije na nacionalnom i lokalnom nivou

“Ne davimo Beograd” poziva opoziciju da bojkotuje izbore i da napuste parlamentarne institucije na nacionalnom i lokalnom nivou

3 min read
0
39
Inicijativa "Ne da(vi)mo Beograd"

Beograd, 29. januar 2019. – Inicijativa "Ne davimo Beograd" pozvala je opoziciju da bojkotuje eventualne izbore ako ne budu fer i slobodni, da napuste parlamentarne institucije na nacionalnom i lokalnom nivou i da obustave parlamentarnu saradnju sa vladajućim strankama.

Ta Inicijativa je u saopštenju predložila formiranje radnog tela koje bi činile organizacije civilnog društva koje se bave izbornim procesima poput Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA), Centra za slobodne izbore i demokratiju (Cesid), Nacionalne koalicije za decentralizaciju, BIRODI, Transparentnosti Srbija i „drugih organizacija koje nisu pod kontrolom vlasti“.

Usvajanje preporuka radne grupe od nadležnih institucija će biti jedini pokazatelj da li su stvoreni uslovi za izlazak opozicije na fer i demokratske izbore“, piše u saopštenju.

Ne davimo Beograd je pozvala opoziciju da se obavežu da će se suprotstaviti nasilju, a posebno onom koji je povezan sa vlašću.

Svi opozicioni politički akteri se obavezuju da će solidarno stati u zaštitu svih ugroženih građana koji se nađu na udaru pesnice vlasti zbog drugačijeg mišljenja ili kritičkog delovanja i pružiti pomoć i zaštitu ugroženim ljudima i grupama“,

Inicijativa je zatražila od opozicije da rade transparentno i da budu otvoreni za uključivanje građana i građanki u sve aktivnosti.

Svi politički akteri moraju se obavezati da će u svim svojim zajedničkim aktivnostima maksimalno poštovati i uvažavati sve oblike različitosti, nacionalne, rodne, verske ili seksualne orijentacije, kao i uložiti maksimalne napore da se u ovim aktivnostima obezbedi jednako učešće žena“, ocenila je Inicijativa.

U saopštenju je Inicijativa pozvala opoziciju da se obavežu da će primenjivati nenasilne metode u svim protestnim i drugim aktivnostima usmerenim na demokratizaciju društva.

Inicijativa je pozvala na „nastavak borbe svim raspoloživim legalnim sredstvima“ kroz proteste, protestne akcije i mobilizaciju građana ako vlast nastavi da ignoriše zahteve građana koji protestuju.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

EU ima priliku da smanji zagađenje vazduha iz termoelektrana na Zapadnom Balkanu

Prag, 20. februar 2019. – Zastarelih 16 termoelektrana na ugalj u zemljama Zapa…