Naslovna Civilno društvo Nedelja parlamentarizma od 13. do 19. novembra

Nedelja parlamentarizma od 13. do 19. novembra

3 min read
0
535

Beograd, 14. oktobar 2017. – Narodna skupština Republike Srbije nastavlja sa aktivnostima koje imaju za cilj bolje povezivanje i upoznavanje građana Srbije sa radom Narodne skupštine.

Treća po redu Nedelja parlamentarizma biće održana od 13. do 19. novembra 2017. godine.

Nedelja parlamentarizma predstavlja seriju različitih događaja koji za cilj imaju otvaranje prostora za debatu o učešću građana u demokratskim procesima, značaju otvorenosti Narodne skupštine kao institucije, kao i različitim načinima komunikacije između građana i njihovih direktno izabranih predstavnika.

Koncept Nedelje parlamentarizma razvijen je po ugledu na Parliament Week koji je 2011. godine pokrenuo parlament Velike Britanije. Nedelja parlamentarizma okuplja partnerske organizacije koje održavanjem jednog ili više događaja doprinose, između ostalog, pokretanju debate o značajnim pitanjima, promovisanju otvorenosti u radu Narodne skupštine, kao i otvaranju novih kanala zakomunikaciju između građana i Narodne skupštine.

Partnerske organizacije predstavljaju stub Nedelje parlamentarizma. Prijave za treću Nedelju parlamentarizma traju do 6. novembra. Vodič za partnerske organizacije kao i formular za prijavu nalaze se na sajtu Nedelje parlamentarizma

Serijom različitih događaja koji su organizovani tokom ove manifestacije pokrenuli smo razgovor o parlamentarnoj demokratiji, uključili različite grupe građana i pokrenuli debatu o učešću građana u demokratskim procesima.

Tokom sedam dana 2015. godine pridružilo nam se 38 partnerskih organizacija iz 12 gradova i opština u Srbiji, koje su održale više od 70 događaja. Preko 3.500 građana i 1.300 studenata pridružilo se organizovanim aktivnostima i zajedno sa 47 narodnih poslanika diskutovalo o načinima za unapređenje rada Narodne skupštine kao institucije i njenog većeg otvaranja ka građanima.

Tokom Nedelje parlamentarizma 2016. godine pridružilo nam se 60 partnerskih organizacija koje su organizovale 106 događaja u 20 gradova i opština u Srbiji. Preko 5000 građana, kao i 53 narodna poslanika direktno je učestvovalo u ovim događajima.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Share Fondacija: Vratiti ustavnu garanciju u Zakon o zaštiti podataka o ličnosti

Beograd, 18. oktobar 2018. – Pravno ograničenje kojim se policiji, obaveštajn…