Naslovna Politika Nedeljkov: Izmerili smo nepostojanje pluralizma političke misli u medijima u Srbiji

Nedeljkov: Izmerili smo nepostojanje pluralizma političke misli u medijima u Srbiji

3 minuta za čitanje
0
186
Raša Nedeljkov

Novi Sad, 17. mart 2020. – Republička izborna komisija je rešenjem o prekidu svih izbornih radnji donela odgovornu odluku, jer je u vanrednom stanju, u kome se potencijalno ograničavaju ljudska i građanska prava, nemoguće organizovati izbore u skladu sa demokratskim standardima, ocenio je u intervjuu za Autonomiju programski direktor organizacije CRTA Raša Nedeljkov.

Dodaje da će ova mera doprineti smanjenju rizika i ugrožavanju zdravlja i života građanki i građana Srbije,.

CRTA će tokom vanrednog stanja nastaviti sa monitoringom eletronskih medija sa nacionalniom frekvencijom, te društvenih mreža“, kaže Nedeljkov.

Ovo je jedna pravna siva zona u odnosu na izborni proces u vanrednom stanju, tako da je ono što znamo da su, što se Republičke izborne komisije tiče, izbori su stali. A političke stranke treba da se vode merama vlade. Kao posmatračka misija, mi smo još juče povukli sve posmatrače sa terena i do pokretanja zvaničnog izbornog procesa nakon okončanja epidemije mi ćemo posmatrati, koliko nam budu omogućavale tehničke i ljudske mogućnosti, medije i društvene mreže, bez ugrožavanja zdravlja posmatrača, naveo je Nedeljkov.

Očekujete da, u skladu sa odlukom RIK, na televizijama tokom vanrednog stanja ne bude predizbornih blokova i spotova?

Tako je, jer se mi sada vraćamo u stadijum pre zvaničnog početka kampanje i tako se mi kao posmatračka misija i ponašamo. Mi smo pre početka izborne kampanje posmatrali televizije sa nacionalnom pokrivenošću i to ćemo nastaviti i sada. Prekinuli smo posmatranje drugih medija i nastavljamo sa društvenim mrežama, pošto očekujemo aktivnosti nekih aktera na društvenim mrežama, pod pretpostavkom da društvene mreže i internet budu funkcionisali u naredniom danima i nedeljama, da ne kažem mesecima.

Tekst Dalibora Stupara, u celosti, možete pročitati na portalu Autonomija.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Grupa Socijalisti i demokrate: Vučić bezobzirno ignorisao bezbednost građana radi političke koristi

Brisel, 08. jul 2020. – Grupa Socijalisti i demokrate (S&D) u Evropskom parlamentu (EP…