Naslovna Politika Nedeljkov: Moramo pronaći nenasilne načine borbe da se demokratija vrati u našu zemlju

Nedeljkov: Moramo pronaći nenasilne načine borbe da se demokratija vrati u našu zemlju

8 minuta za čitanje
0
132
Raša Nedeljkov

Beograd, 22. februar 2020. – Programski direktor organizacije CRTA Raša Nedeljkov rekao je u Novom danu televizije N1 da su „strah i demokratija na suprotnim tasovima“.

Za kampanju „Na strani demokratije“ kaže da upućuje poziv svim građanima da „po svojoj savesti ustanu u odbranu javnog interesa, jer nam demokratiju niko ne može dati, za nju moramo da se izborimo sami“.

Kada strah preovlada, tu demokratije nema“, kaže Nedeljkov.

Govoreći o kampanji organizacije CRTA „Na strani demokratije“, pokrenutoj sa namerom da „podstakne građane da stanu u odbranu posrnule demokratije“, Nedeljkov kaže da ona upućuje mnogo teži poziv od toga da se bojkotuju izbori ili da se izađe na izbore.

Upućuje poziv svim građanima da po svojoj savesti ustanu u odbranu javnog interesa. Svako od nas ima načina na koje može da doprinese tome da se, za početak, ne povlačimo u apatiju, da se ne izolujemo, da se ne isključujemo iz javnog života, da postavljamo pitanja, da se informišemo… Sve ostalo doprinosi tome da strah preovlada, a kada strah preovlada, tu demokratije nema. Na suprotnim tasovima su strah i demokratija“, kaže on.

Prema njegovim rečima, demokratiju nam niko ne može dati.

Za demokratiju moramo da se izborimo mi sami, građani i građanke Republike Srbije, Postoji veoma mnogo zainteresovanih strana da demokratije u Srbiji nema, žele da institucije budu slabe, da mediji budu pod kontrolom“, kaže Nedeljkov.

Kako je rekao, kampanjom skreću pažnju na „ogroman problem prisustva straha, na demokratiju koja je ozbiljno bolesna“.

To vidimo svakog dana na svakom koraku, ovo je poziv da se probude građani. Svako po sopstvenoj savesti da donese odluke kako može da doprinese društvu u kom živi“, kaže on.

Kaže da građani gube poverenje u institucije.

Tamo gde nema poverenja, rađa se strah. Treba svakodnevno da radimo na širenju vrednosti demokratije, da građanima ponavljamo da su oni ti koji treba da budu pitani za sve. To ne sme da zavisi ni od koga drugog, samo do građana. Moraju imati priliku da svoju volju izraze slobodno, bez pritisaka, na izborima“, rekao je.

Demokratske principe, kaže on, krše sve strane.

Nema tu sada jedne strane, jedna strana koja je vlast ima najveću odgovornost, jer ima najviše mehanizama na raposlaganju da spreči urušavanje demokratije“, kaže on.

Ističe da se „pred problemom ne sme okretati glava“.

Onog momenta kada se okrene, sagne glava pred problemom, pred kršenjem zakona, kad kažemo ‘to se mene ne tiče’ – danas možda ne, ali sutra će taj isti problem pokucati na tvoja vrata“, kaže on.

Govoreći o REM-u, kaže da „dokle god mi kao građani ne budemo izvršili dovoljno veliki pritisak da REM radi svoj posao, REM ga neće raditi“.

Slušaće svoje političke veze koje su ih tamo i dovele da rade u interesu jedne male skupine, a ne u interesu svih građana. Ništa nije usvojeno od preporuka, tačnije usvojeni su pravilnici bez ključnih mera kojima bi se na neki način uspostavila ravnopravnost i pretpostavka fer izveštavanja u izbornom procesu“, kaže.

Kako je rekao, tri četvrtine aktera na televizijama sa nacionalnom pokrivenošću su bili iz vlasti, i o njima se izveštavalo pozitivno.

Najzastupljeniji je predsednik Aleksandar Vučić, sa 40 odsto učešća u proširenom prajm tajmu na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, govorio je o međunarodnim akterima, a na drugom mestu, gotovo u istom obimu o svojim političkim protivnicima. Predstavnici te opozicije su imali dramatično manji prostor u medijima da obrazlažu svoje ideje i razloge zašto su se odlučili za bojkot. I kada su imali priliku, predstavljeni su negativno. Tu se ilustruje da li REM radi svoj posao ili ne„, kaže on.

Prema njegovim rečima, „moramo pronaći nenasilne načine borbe da se demoratija vrati u našu zemlju“.

Govoreći o kampanji organizacije CRTA, rekao je da RTS nije objavio njihovu reklamu.

Bez jasnog odgovor zbog čega. Prebacivala se odgovornost sa RTS na REM, uputili su nas da REM da prethodno mišljenje o toj reklami. REM se oglasio nenadležnim, što inače i nije nadležan da unapred ocenjuje da li je nešto za emitovanje“, kaže on, prenosi portal Autonomija.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Spremo: Društveni dijalog kao ozbiljan način pristupa i izveštajima domaćih organizacija

Beograd, 29. maj 2020. – “Kritike sa međunarodnog nivoa na neki način bivaju adresir…